Hrvatske autoceste savjetima nastoje smanjiti gužve u turističkoj sezoni

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 Protekli vikend obilježile su nezapamćene kolone pred tunelom sveti Rok, koje su u jednom trenutku dosezale 27 kilometara. Pred nama je još jedan udarni turistički vikend, pa će predstavnici Hrvatske turističke zajednice ponovno vozačima dijeliti vodu i letke za sigurniju vožnju. Da bi zastoja bilo manje, potrudili su se i u Hrvatskim autocestama.


Iz Hrvatskih autocesta odlučili su aktivnije raditi na smanjenju prometnih zastoja u turističkoj sezoni. Na internetu su objavili video snimku neodgovornih vozača od prošle nedjelje, da se jasno vidi što ne smiju raditi i zašto su zašto su zastoji bili tako dugi. Što se dogodilo i kakav su video objavili, pojašnjava direktor sektora održavanja u HAC-u Ivica Križanić:

“Nakon prometne nesreće u tunelu sveti Rok, Hrvatske autoceste su u vrlo kratkom roku osposobile preticajnu traku za prometovanje, pri čemu je vozna ostala zatvorena. Znači, na snimci vidimo da neodgovorni vozači ne poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i koriste i dalje voznu traku iako je ona zatvorena za promet. Takvo ponašanje, pored neizbježne gužve prilikom takvog priljeva vozila, još dodatno povećava kolonu”, pojasnio je direktor sektora održavanja u HAC-u Ivica Križanić.

Vrućina, sparina i toplinski val mogu djelovati i na vozače, pogotovo ako se bez konzumiranja vode duže čeka u koloni, upozoravaju iz HAK-a. I današnji je dan iznimno topao.

“Visoke su temperature, svakako svim vozačima savjetujemo da se dovoljno i odmore. Slovo zakona, to jest slovo znanosti kaže da bi se trebali nakon dva sata vožnje odmarati otprilike tridesetak minuta”, izjavio je za Media servis Irvin Filipović iz Hrvatskog autokluba.

Toplinski udar će pomalo slabjeti, barem u unutrašnjosti. Dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda, Izidor Pelajić:

“Krajem dana očekuje nas već najavljivana promjena vremena koja će se ponajprije osjetiti u sjeverozapadnim krajevima, gdje će uz porast naoblake krajem dana i u noći na sutrašnji dan biti lokalnih nevremena, odnosno pljuskova praćenih grmljavinom koji ponegdje mogu biti i izraženiji”, rekao je prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda Izidor Pelajić.

Neće osvježenje dugo, visoke temperature vraćaju se već u ponedjeljak.

“Ali na kopnu ne više u onim vrijednostima koje su bile proteklih dana, iako će im se približiti”, dodao je prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda Izidor Pelajić.

Prema prognostičkim najavama, tijekom vikenda se očekuje bura na podvelebitskim dionicama, pa je zbog sigurnosti prometa za očekivati da će se privremeno zatvoriti dionice od čvora sveti Rok do čvora Maslenica te od čvora Maslenica do čvora Posedarje. Zbog toga su sutra na ovim dionicama moguće gužve.