HUP Skor pokazuje blagi napredak reformi, Deranja: I dalje smo na začelju

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je najnovije rezultate HUP Skora za 2017.-tu, kojim se mjeri napredak reformi u 12 kritičnih područja nužnih za bolje poslovanje i život u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama EU 10. Rezultat pokazuje tek blagi rast u odnosu na 2016. godinu.

Iz HUP-a upozoravaju da je sve to ipak daleko ispod ocjena koje bi mogle značiti osjetan pozitivan pomak. Najviše zaostajemo u područjima opterećenja gospodarstva, tržišta rada te kod zdravstvenog i mirovinskog sustava.

“Pomaka ima, ali smo s 34 boda došli na 36 što nas i dalje svrstava na začelje svih zemalja s kojima provodimo mjerenje. To su zemlje koje su netom prije nas ušle u Europsku uniju. Ono što mi želimo su one prave i suštinske reforme i ovi indikatori pokazuju da je to opterećenje gospodarstva, tržišta rada i obrazovanja”, istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Hrvatska udruga poslodavaca posebno se osvrnula na porezno opterećenje te je još jednom pozvala Vladu da učini značajniji iskorak u smanjenju poreznih i drugih opterećenja koji otežavaju poslovanje i umanjuju izvoznu konkurentnost hrvatskih tvrtki.

“Za iduću godinu upravo na tom polju ćemo nastaviti. Gledamo cijeli porezni sustav. I prvom onom krugu porezne reforme smo vrlo veliki naglasak stavili na porezno rasterećenje izravnih poreza, dohotka i dobiti, ali smo najavili da ćemo u nastavku porezne reforme, o ovom sljedećem valu, gledati i neke neizravne poreze, poglavito PDV, ali i neke druge tako da ćemo ponovno izaći s jednim dobrim rješenjem”, komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

U predstavljanju HUP Skora poslodavci su upozorili i na zabrinjavajuće i slabe pokazatelje očekivanja trajanja zdravog života u Hrvatskoj, konstatiravši kako ohrabruje podatak da je na kraju prošle godine zaustavljen rast broja umirovljenika.