Iako ih privlače mlađe žene, muškarci vole i starije dame

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Unatoč uvriježenom mišljenju da heteroseksualne muškarce privlače samo mlađe žene, nova studija otkrila je da se dobni raspon širi kako muškarci stare. Drugim riječima, nisu zainteresirani samo za mlade dame.

No najmlađa dob žene koju smatraju prihvatljivom za stupanje u vezu nije se promijenila. Tako će muškarci razmatrati mogućnost veze sa 22-godišnjakinjom i ako sami imaju 40, 50 ili 60 godina, piše Independent.

Prema studiji psihologa s finskog sveučilišta Åbo Akademi, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PsyArXiv, kada žene biraju, ta je dobna razlika mnogo manja – one više vole starije partnere ili vršnjake.

Kako je istaknuo glavni autor studije Jan Antfolk, muška privrženost mlađim partnericama može se pripisati osnovnoj evolucijskoj teoriji. “Prirodna selekcija vjerojatno je oblikovala seksualne strategije muškaraca tako da uključuju određeni interes za vrlo plodne, mlade žene”, objasnio je Antfolk.

“Ljudi teže dugotrajnim seksualnim odnosima, a to ne bi bilo moguće kad bi svi muškarci bili zainteresirani samo za mlade žene”, dodao je glavni autor studije.

Antfolk i njegov tim promatrali su 2655 odraslih osoba i otkrili da, unatoč interesu za mlađe žene, seksualna aktivnost muškaraca odražava njihovu dob. Stoga, iako će ih privući žene u dvadesetim godinama, s njima neće nužno biti seksualno kompatibilni.

Prema Antfolkovu mišljenju, rezultati ove studije sugeriraju da su muškarci manje opsjednuti mladim ženama nego što se mislilo.