Internetski prevaranti sve dovitljiviji, lažnim mailovima kradu pinove

Foto: Unsplash

MUP-ova služba za kibernetičku sigurnost sve češće upozorava građane na prijevare na internetu, krađu osobnih podataka koja se naziva – fishing. Hakeri putem upozorenja na lažnim mailovima najčešće kradu pinove za bankovne račune, lozinke za društvene mreže, a u svojim su metodama sve dovitljiviji. Televizijska voditeljica Nevena Rendeli za Media servis je ispričala kako joj je hakiran profil na Instagramu, te zašto je cyber kriminalcima naposljetku platila. 

Nevena Rendeli imala je tisuće pratitelja na Instagramu, dok joj ga nisu hakirali.”Prvo je bilo iznenađenje jer se nisam s time suočila nikada dosad. Samo mi je stigao mail da se netko želi ulogirati na moj Instagram profil iz Amsterdama. Uopće nisam na to reagirala, ali već u sljedećem trenutku mog profila na Instagramu nije bilo. Ta muka i pregovori s hakerima je trajala jedno 24 sata”, izjavila je za Media servis Nevena Rendeli.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon pregovora, odlučila je hakerima platiti da joj vrate profil.”To nije bio neki strašno veliki iznos. Ali, poslije kad razmišljam, zapravo je točno onaj iznos da ne mogu biti kazneno gonjeni nego samo prekršajno. Nekakav iznos koji bi svatko onaj kome je Instagram važan, na kraju i platio”, kazala je za Media servis Nevena Rendeli.

Otkad joj se dogodilo neugodno iskustvo, Rendeli koristi dvostruku verifikaciju za prijavu na svoj profil. A na sve brojnije internetske prijevare upozorava i Dragan Marić iz MUP-ove službe za kibernetičku sigurnost. Pojašnjava kako prevaranti pokušavaju skinuti novac s bankovnih računa korisnika. “Da vas lažno navedu, pretpostavljam na neku platformu koja vjerojatno izgleda slično kao i portal vaše banke. I onda vas traže radi nekih sigurnosnih propusta i obnova na njihovim bankovnim platformama da upišete svoje podatke. Jednostavno, na taj način dođu do vaših osobnih podataka, bez da moraju uložiti više truda za razbijanje vaših sigurnosnih protokola na računalu”, izjavio je za Media servis Dragan Marić iz MUP-ove Službe za kibernetičku sigurnost.

MUP zbog toga surađuje s policijama drugih država, jer područje cyber kriminala ne poznaje granice. Policija surađuje i s bankama, kao čestim metama hakera.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

“Najčešće se događa da se same žrtve prijave da su im otuđena određena sredstva, pa onda detektiranje određenih malwarea ili lažnih stranica na kojima su klijenti ostavili svoje podatke. Ili samih mailova, putem kojih su dobili lažne obavijesti, putem kojih je počinitelj pokupio njihove osobne podatke”, izjavio je za Media servis Dragan Marić.

Stručnjak za internetsku sigurnost Lucijan Carić kaže da prevaranti ne moraju nužno visoko tehnološki pismeni. “Većina ovih prijevara koje se u zadnje vrijeme događaju su niskotehnološke prijevare. Jednostavno, tko je imalo skeptičan i oprezan mislim da na to ne može nasjesti jer se radi o užasno providnim stvarima”, izjavio je Carić.

No, iz MUP-a upozoravaju na novu, visoko sofisticiranu vrstu fishinga. Prevaranti izrađuju lažne mailove na ime direktora ili članova uprave velikih tvrtki i šalju ih u te tvrtke.

“Najčešće osobama koje su zadužene za izvršenje određenih plaćanja ili prijenosa novčanih sredstava. Šalje mu lažnu poruku, predstavljajući se da je on vani ili da je trenutno nedostupan, uz pitanje može li se izvršiti plaćanje na određeni račun”, rekao Dragan Marić.

Sve to pokazuje da prevaranti poznaju strukturu upravljanja same tvrtke koju žele prevariti. Oprez na internetu, čini se, nikad nije bio važniji.