Iskustvo pacijentice u aferi kiretaža: ‘Ovo je igranje tuđim životima’

Foto: Marijan Susenj/Pixsell
Foto: Marijan Susenj/Pixsell

Nakon što je Ministarstvo zdravstva jučer objavilo rezultate istrage u aferi kiretaža, kojima je ustvrdilo da je od 401 pristigle prijave njih 400 anonimno pa se istraga nije mogla provesti, za Media servis svoje iskustvo podijelila je pacijentica Marijana, koja nije željela otkriti svoj puni identitet.

Istup saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić nju je, naime, potaknuo da svoj slučaj, pod punim imenom i prezimenom, s pratećom liječničkom dokumentacijom, prijavi institucijama.

Već 20 dana nije dobila odgovor, a ne želi vjerovati da prijava nije prihvaćena zbog toga što nije poslana poštom.

“Ja sam poslala samostalnom sektoru za inspekcije prijavu, sa priloženim otpusnim pismom i žalbom u PDF-u. Tražila sam samo potvrdu primitka te prijave, međutim do dana današnjeg, do ovog trenutka nitko mi nije odgovorio”, tvrdi.

Nakon ovakvog nalaza inspekcije, zaključuje da se nema čemu nadati, sve dok se ne pozove neko treće, neovisno i nepristrano tijelo.

“Znači, oni traže da se slučajevi prijavljuju, a jednostavno ne postoji način da ih se prijavi. To je začarani krug, jednostavno se drže svi zajedno. Ovo je igranje tuđim životima”, smatra pacijentica.

Njezin slučaj, kako ističe, nije bio splet krivih okolnosti. Na odjelu ginekologije jedne hrvatske bolnice zbog nastalih komplikacija provela je punih 46 dana.

“Moj slučaj je više pravilo nego iznimka. Carski rez nije prošao školski kao što su rekli mojoj obitelji i meni, dapače moj život je u jednom trenutku bio ozbiljno ugrožen“, navodi.

Prema njezinom mišljenju, potpuno je neshvatljivo da se u državi u kojoj svi plaćaju zdravstveno osiguranje može ući u bolnicu kao zdrava trudnica, a po izlasku primiti čestitke što je uopće preživjela.

“Toplo se nadam da nećemo dopustiti da nam to bude standard u zdravstvu i to ne zbog loše opremljenosti nego u mom slučaju jedino i isključivo zbog nepostojanja etike, komunikacije, skrivanja informacija i prebacivanja odgovornosti. Ja naravno ne tražim kako se u medijima čita da doktori plaču s pacijenticama, ali minimum ljudskosti mora postojati”, zaključuje pacijentica.