Istospolni par ispisao medicinsku povijest noseći isto dijete

Foto: Screenshot/ Instagram
Foto: Screenshot/ Instagram

Istospolni par upravo je ispisao medicinsku povijest, nakon što su obje nosile isto dijete i iskusile čari trudnoće, piše Dailymail.

Ashleigh i Bliss Coulter iz Teksasa, podvrgnule su se revolucionarnom tretmanu oplodnje zvanom Effortless Reciprocal IVF, kako bi obje sudjelovale u donošenju sina na svijet. Kako bi to postigle, Blissinu jajnu stanicu ubrzgana je sperma donora.

Embrij je zatim ubačen u Bliss kako bi ona “oponašala” inkubator prvih pet dana, koristeći uređaj koji nalikuje čepu šampanjca. Kako Bliss nije htjela biti ta koja će dijete roditi, embrije je prebačen u njezinu partnericu Ashleigh.

Devet mjeseci kasnije, na svijet je došao njihov sin Stetson.

Bliss i Ashleigh upoznale su se prije 6 godina, a u istospolnu zajednicu stupile su u lipnju 2015. godine. Obje su jednog dana htjele imati dijete i dok je Bliss htjela svoje biološko dijete, nije željela biti trudna.

Istospolni parovi obično dijete imaju uz pomoć donatora sperme, pri čemu jedna žena dijete nosi, a druga ga posvoji. No, Bliss i Ashleigh htjele su obje biti uključene.

Za ovaj postupak prvi put su čule od prijateljice. Par je dogovorio termin 2016. kod doktorice Kathy Doody iz poliklinike C.A.R.E Fertility, koja jedina radi ovaj postupak.

Postupak uključuje oplodnju jajne stanice sa spermom donora unutar uređaja koji se zove INVOcell kapsula. Uređaj, u potpunosti napravljen od plastike, stavlja se u vaginu koja grije embrij i čuva ga od izvanjskih utjecaja.

Kod tradicionalne IVF, embrij se inkubira u labaratoriju, a potom se unosi u ženu.

Kako je i kod ovog postupka uobičajeno da je jajna stanica od iste žene i da je ona ta koja ga grije i donosi na svijet, slučaj je kod Bliss i Ashleigh drugačiji i to ih čini jedinstvenim medicinskim slučajem.