ISTRAŽIVANJE Bebe starijih očeva su u povećanim zdravstvenim rizicima

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Puno desetljeće dokumentirali su se porodi u SAD-u iz kojeg se na kraju zaključilo da bebe starijih očeva mogu imati zdravstvene komplikacije odmah po rođenju. Komplikacije se odnose na preuranjeno rođenje, razne napadaje i manjak kisika kod novorođenčeta, navodi studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Stanford.

Podaci čak ukazuju i na to da dob očeva može utjecati na majku djeteta, konkretno kod njezinog rizika od pojave dijabetesa.

Liječnici se uglavnom bave utjecajem majčinog zdravlja na zdravlje djeteta, no trudnoća je, kako vidimo, timski sport. Dakle, dob očeva također je bitan faktor kada govorimo o zdravlju novorođenčeta”, kazao je urolog dr. Michael Eisenberg.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Podaci prikupljeni na temelju 40 milijuna dokumentiranih poroda pokazuju kako stariji očevi, a to su svi oni stariji od 35, mogu nepovoljno utjecati na zdravlje bebe. To se može odnositi na manju kilažu djeteta od normalne te potrebu bebe za dodatnim kisikom odmah po rođenju. Generalno govoreći, što je otac stariji, to je rizik veći. Primjerice, rizik od preuranjenog rođenja raste za 14 posto kada su u pitanju očevi stariji od 45 godina. Rizik od komplikacija, kao što je postnatalna intenzivna njega, raste za 28 posto kada je bebin otac stariji od 50 godina.

Ipak, te brojke nisu toliko ozbiljne kako se čine. Dr. Eisenberg radi usporedbu s kupnjom lutrijskog listića.

“Ako kupite dva listića za lutriju, umjesto jednog, vaše šanse za dobitak se udvostručuju, odnosno povećavaju za 100 posto. No, kako su šanse za dobitak i s jednim listićem izrazito niske, to povećanje nije toliko značajno. Ova je usporedba pomalo ekstremna, no može se primijeniti i na rizične porode o kojima pričamo”, kazao je dr. Eisenberg.

Dodaje kako ove informacije mogu, prije svega, pomoći partnerima u planiranju obitelji i javnom zdravstvu, ali da ne moraju nikoga posebno plašiti ili uznemiravati.