ISTRAŽIVANJE Dobre vijesti za sve žene ranoranilice

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, točnije 25 posto svih karcinoma kod žena.

Od ove zloćudne bolesti mjesečno oboli više od 250 žena, dok njih 90 izgubi bitku protiv bolesti.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Svakim danom znanstvenici diljem svijeta pokušavaju istražiti tko je podložniji ovoj opakoj bolesti ili kako se može smanjiti rizik od nje.

Tako su istraživači sa Sveučilišta u Bristolu došli su do zaključka da od dobivanja raka dojke manji rizik imaju ‘jutarnje osobe’. Na konferenciji o raku u Glasgowu također su nadodali da njihovo istraživanje ukazuje i na važnost spavanja na naše zdravlje.

Objašnjavaju da svi ljudi imaju svoj ‘biološki dnevni ritam’, koji određuje kako naše tijelo radi unutar 24 sata. Poznatiji je i pod nazivom cirkadijski ritam. On utječe na sve uključujući na to kada spavamo, do našeg raspoloženja ili čak rizika od srčanog udara. Naravno, svaka osoba ima svoj ‘biološki dnevni sat’.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tako je istraživanje pokazalo da žene koje su ranoranioci imaju čak dva puta manji rizik od obolijevanja od raka dojke, za razliku od žena koje su aktivnije tijekom noći i kasnije idu na počinak.

Jutarnji tip žena ima čak 48 posto manji rizik od obolijevanja od raka dojke od žena koje su noćne ptice.

Istraživači smatraju da je ključ svega u vremenu koje provedemo spavajući. Žene koje idu spavati ranije, pa se tako ranije i ustaju najčešće spavaju sedam do osam sati dnevno, što je i preporučena količina sna.

Istraživači smatraj uda je ovo još samo jedan u nizu dokaza da suvremeni način života i poremećaj prirodnog ciklusa sna utječu na nastanak mnogih bolesti.