ISTRAŽIVANJE Kako se pokreti poput #MeToo odražavaju na uredske romanse

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Nije tajna da upuštanje u vezu s kolegom na poslu može izazvati niz neugodnih situacija, a da su uredske romanse u novije vrijeme sve manje prihvatljive, potvdila je i nova studija britanske tvrtke Direct Line Life Insurance.

Naime, čak 80 posto stručnjaka za ljudske resurse takve odnose ne smatra poželjnima, a zanimljiv je i podatak da jedna od 20 tvrtki u Velikoj Britaniji izravno zabranjuje romantične veze na radnome mjestu.

Prema mišljenju stručnjaka za ljudske resurse koji su sudjelovali u studiji, pojava inicijativa poput #MeToo u protekoj je godini dana navela  78 posto tvrtki da preispitaju ili unaprijede svoj stav o vezama na poslu. Čak 32 posto kompanija uvelo je nova pravila ponašanja.

Prema riječima Jane Morgan, menadžerice tvrtke Direct Line Life Insurance, razgovori o prevalenciji seksualnog uznemiravanja znatno su utjecali na stavove o upuštanju u uredske romanse.

“Aktualni pokreti koji potiču rasprave o profesionalnim odnosima su dobrodošli. S tim na umu, važno je da, ako se želite upustiti u vezu na radnome mjestu, dobro provjerite koji je stav  tvrtke o tome”, rekla je Morgan.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Psihologinja Susan Quilliam naglasila je koliko je važno razumjeti gdje treba povući crtu kada je riječ o vezama na poslu.

“Prirodno je da se ljudi koji zajedno rade privuku jer se viđaju svaki dan, dijele zajedničke interese i imaju dosta prilika da razviju osjećaje. No to može biti izazovno. Morate znati čitati znakove i sjetiti se da se društvene konvencije koje vrijede u baru u subotu navečer ne mogu primijeniti u radnom okruženju, bez obzira na to koliko je uredska atmosfera opuštena”, istaknula je Quilliam, piše Independent.

Unatoč svemu, oko 50 posto zaposlenika u Velikoj Britaniji priznalo je da se nekad upustilo u vezu na poslu. Osim toga, gotovo tri četvrtine onih koji su imali vezu s kolegom ili kolegicom reklo je da su tu informaciju skrivali od nadređenih.