ISTRAŽIVANJE Kvaliteta sperme odraslih muškaraca sve je lošija

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kvaliteta sperme kod muškaraca svake je godine sve lošija. Pokazali su to rezultati najnovije studije, čiji autori tvrde da je za uništavanje muške plodnosti odgovoran moderni način života.

Klinike za potpomognutu oplodnju utvrdile su kako se broj spermija u uzorcima spermija smanjuje za 1,8 posto svake godine. U međuvremenu je studija provedena u SAD-u utvrdila da plodnost kod muškaraca opada u pet od šest američkih gradova.

Stručnjaci zbog toga upozoravaju da će broj neplodnih muškaraca rasti, a vjeruju da su glavni uzroci slabijoj produkciji sperme sjedilački način života, kao i jeftine zasićene masti karakteristične za nezdravu, brzu hranu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Istraživanje koje su proveli Sidney Kimmel Medical College iz Philadelphije i klinika IVIRMA pratilo je gotovo 120 tisuća muškaraca s problemom neplodnosti u Španjoloskoj i SAD-u, u razdoblju od 2002. do 2017.

Broj ispitanika u”najplodnijoj” grupi koju su činili muškarci s više od 15 milijuna pokretnih spermija, svake je godine padao za 1,8 posto. Naime, između 2002. i 2005. godine, 84,7 posto muškaraca spadalo je u tu skupinu, no postotak je između 2014. i 2017. pao na 79,1 posto.

Istovremeno je porastao udio najmanje plodnih muškaraca. Ispitanika s pet milijuna ili aktivnih spermija bilo je devet posto, no broj je narastao na 11,6 posto.

“Sjedilački način života bez sumnje je imao učinak, kao i naša prehrana, jer ljudi imaju tendenciju jesti mnogo više smeća nego što su to činile starije generacije”, komentirao je britanski stručnjak, prof. Charles Kingsland, piše Daily Mail.