ISTRAŽIVANJE Nerođene bebe više vole Mozarta nego Adele

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Možda uživate u glazbi slavne Adele, no znanstvenici su otkrili da bebe u majčinoj utrobi nisu baš lude za njezinom glazbom.

Naime, nedavna je studija pokazala da fetusi preferiraju klasičnu glazbu, poput Beethovena, Mozarta i Bacha.

Istraživači su uspoređivali reakcije više od 300 fetusa dok su im puštali različite glazbene žanrove. Mozartova “Mala noćna muzika” i tradicionalne božićne pjesme proizvele su reakcije kod 91 posto ispitanih fetusa, piše Daily Mail.

Foto: Giu Vicente/Unsplash
Foto: Giu Vicente/Unsplash

Međutim, unatoč slaboj reakciji na Adeline ili Shakirine pjesme, čini se da su nerođene bebe ipak uživale u glazbi grupe Queen. Oko 90 posto fetusa reagiralo je na melodiju pjesme “Bohemian Rhapsody”, a isti je rezultat postigla i pjesma “YMCA” Village Peoplea.

Istraživači s instituta Marquès proučavali su pomicanje usta i jezika kod više od 300 fetusa između 18. i 38. tjedna trudnoće. Smatra se neobičnim što se ove vrste kretnji odvijaju tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće bez određenih podražaja.

Svaki je fetus bio izložen glazbi 15 različitih pjesama, koje se mogu podijeliti u tri žanra: klasični, tradicionalni i pop-rock. Klasična je glazba potaknula najviše reakcija, 84 posto, tradicionalna glazba 79 posto, a pop-rock 59 posto. Znanstvenici nisu uspjeli dokučiti zašto je baš klasična glazba izazvala najviše reakcija kod fetusa, no ravnateljica instituta Marisa Lopez-Teijon smatra da je stvar u “melodijama koje traju dugi niz godina”.

“Glazba je oblik suvremene komunikacije među ljudima. Komunikacija kroz zvukove, geste i plesove prethodi govornom jeziku. Prvi je jezik bio više glazbeni nego verbalan, i još je”, tvrdi stručnjakinja i dodaje da “novorođenčad bolje razumije visoke tonove, na taj način shvaćaju da želimo komunicirati s njima”.