ISTRAŽIVANJE Ovi faktori značajno povećavaju rizik od srčanog udara kod žena

Foto: Luis Melendez/Unsplash
Foto: Luis Melendez/Unsplash

Žene koje puše, pate od dijabetesa ili visokog krvnog tlaka imaju veći rizik od srčanog udara nego muškarci suočeni s istim zdravstvenim rizicima, pokazala je velika studija provedena u Velikoj Britaniji.

Istraživači smatraju da bi zbog toga ženama trebali biti omogućeni bolji liječnički tretmani, ali i snažnija podrška pri prestanku pušenja. Također, liječnici bi trebali biti bolji u prepoznavanju ženskih pacijentica s povećanim rizikom.

Ipak, muškarci su još u trostruko većoj opasnosti da dožive srčani udar. Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Oxford pratila je oko 500 tisuća ljudi u dobi od 40 do 69 godina.

Tijekom sedam godina, 5081 osoba doživjela je prvi srčani udar, a svaka treća među njima bila je žena. Naime, iako je rizik za žene manji nego za muškarce, određeni faktori imaju veći utjecaj na žene.

Kod žena koje puše rizik je tako utrostručen u odnosu na žene koje ne puše, ali je kod muškaraca “samo” udvostručen. Također, visoki krvni tlak kod žena povećava rizik za 83 posto u odnosu na muškarce.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Kada je pak riječ o dijabetesu tipa 1 i 2, oba imaju veći utjecaj na razvoj rizika od srčanog udara kod žena u odnosu na muškarce. Iako istraživači ističu da ne znaju zbog čega su ti faktori specifični za jedan spol, neke teorije postoje.

Kao jedan od zaključaka nameću se biološki faktori. Primjerice, dijabetes tipa dva, koji se obično povezuje s nekvalitetnom prehranom i životnim stilom, može imati drugačiji utjecaj na srce žene, nego na srce muškarca.

Međutim, žene često uopće nisu svjesne da postoji rizik od srčanog udara, a osim toga, doktori im ne pružaju jednak tretman kao muškarcima.

Prema riječima dr. Elizabeth Millett, vodeće autorice studije i epidemiologinje sa Sveučilišta Oxford, srčani udar pogađa i žene i to mora biti prepoznato.

“Žene trebaju biti svjesne rizika, ali unatoč brojnim kampanjama, većini te informacije prolaze ‘ispod radara'”, istaknula je Millet, dodajući da bi se u budućnosti stopa srčanih udara kod žena mogla izjednačiti s onom kod muškaraca, piše BBC.