Istraživanje: Parovi u 20-godišnjem braku sretniji su od mladenaca

Foto: Unsplash/Hannah Olinger
Foto: Unsplash/Hannah Olinger

Ako vaš brak može preživjeti prvih sedam godina, vaše najbolje godine tek dolaze, sugerira novo istraživanje o kojem piše Independent.

Naime, osobe koje u braku izdrže 20 godina osjećaju se sretnijima i kompatibilnijima od mladenaca. Studija istraživača s Pennsylvania State and Brigham Young Universities pokazala je da dugogodišnji parovi imaju više koristi od vremena provedenog u zajedničkim aktivnostima nego parovi koji tek uživaju u medenom mjesecu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Istraživanje je obuhvatilo podatke o 2034 osobe u braku. Prosječna dob žena koje su sudjelovale u studiji bila je 35 godina, a prosječna dob muškaraca 27. Otkriveno je da je zadovoljstvo brakom postupno opadalo tijekom prvih 20 godina, no nakon toga se opet počelo stabilizirati.

“Iako je razvod čest ovih dana, približno polovica svih brakova traje doživotno, a dugoročni pogled na većinu tih brakova je optimističan”, zaključili su istraživači. Vjeruju da rezultati pokazuju kako partneri nakon toliko godina zajedničkog života pronalaze dublje razine uvažavanja, što posljedično dovodi do većeg zadovoljstva brakom i uživanja u međusobnom društvu.