Istraživanje pokazalo u kojoj je dobi djecu najbolje upisati na strani jezik

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Postoji dobna granica do koje djeca trebaju početi učiti strane jezike kako bi ih u budućnosti govorili tečno poput materinskog, smatraju znanstvenici.

Ako želite da vaše dijete tečno govori više stranih jezika tijekom života, idealno bi bilo da ih počne učiti prije 10. godine života.

Ljudi najviše uče do 17. ili 18. godine, potom im sposobnosti učenja opadaju, pokazalo je istraživanje provedeno na otprilike 670 000 ljudi.

Online istraživanje provedeno je među ispitanicima različitih godina i nacionalnosti koji su rješavali test iz engleske gramatike. Test je bio postavljen na Facebook kako bi sudjelovalo što više ljudi.

Otprilike 246 000 testiranih odraslo je s engleskim kao jedinim jezikom, dok su ostali bili multijezični. Najviše ispitanika, kojima engleski nije materinski jezik, bili su Finci, Turci, Nijemci, Rusi i Mađari.

Pitanjima se pokušalo utvrditi mogu li ispitanici prepoznati je li rečenica napisana na engleskom gramatički točno napisana. Na primjer, ispitanici su trebali ustanoviti je li rečenica poput “Yesterday John wanted to won the race”, pravilno sastavljena.

Potom su im postavljena pitanja koliko godina imaju, koliko dugo uče engleski te jesu li se ikada preselili u državu u kojoj je engleski materinski jezik.

Većina ispitanika bila je u 20 -ima i 30 -ima, najmlađi je imao 10 godina, a najstariji 70, te su rezultati objavljeni u časopisu Cognition.

Nakon analize podataka, istraživači su došli do zaključka da se gramatika najbolje uči tijekom djetinjstva i tinejdžerskih dana, a sposobnost učenja opada u odrasloj dobi.

Iako nije dokazano što je uzrok opadanja sposobnosti učenja nakon 18. godine, neki znanstvenici smatraju da je razlog to što naš mozak u odrasloj dobi postaje manje spreman na promjene i prilagodbe.

“Postoji mogućnost da dolazi do biološke promjene, ali također je moguće da je nešto kulturalno ili društveno. Otprilike u svim kulturama sa 17 ili 18 godina postajemo odrasli. Nakon toga odlazimo iz doma, počinjemo raditi ili krećemo na fakultet. Sve to može utjecati na našu sposobnost učenja stranog jezika”, rekao je suautor istraživanja i profesor o kognitivnim sposobnostima na Institutu za tehnologiju Josh Tenenbaum za BBC.