ISTRAŽIVANJE Prehrana bogata ribom više nego išta drugo hrani dječji mozak

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Žene koje će tijekom trudnoće češće jesti masniju ribu pospješit će razvoj vida i moždanih funkcija kod svog djeteta. Ovo na temelju manjeg istraživanja tvrdi finska pedijatrica, Kirsi Laitinen sa Sveučilišta Turku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatric Research.

Iako rađeno na manjem uzorku (56 ispitanica), ovo istraživanje prati prijašnje studije koje su pokazale kako su trudničina prehrana i stil življenja izrazito važne za zdravlje djeteta, piše EurekAlert.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prema Laitinen, majčina prehrana tijekom trudnoće te kasnije dojenja, glavni su putevi preko kojih vrijedne dugolančane polinezasićene masne kiseline dopiru do fetusa te omogućuju maksimalan razvoj njegova mozga u maternici, ali i prvim godinama života.

Zdrave masnoće pomažu oblikovanju živčanih stanica koje su ključne za vid, a posebice mrežnicu oka. Važne su i za formiranje sinapsi koje su zadužene za prijenos poruka između neurona.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rezultati istraživanja su pokazali kako su djeca majki koje su jele ribu najmanje tri puta tjedno u posljednjem tromjesječju trudnoće imale viši stupanj razvoja od djece onih majki koje ribu nisu uopće jele ili su je konzumirale do dva puta tjedno.

“Rezultati su nam jasno pokazali kako redovita prehrana ribom izravno utječe na neurološki razvoj djeteta. To povezujemo u prvom redu s dugolančanim polinezasićenim masnim kiselinama, ali i vitaminima D i E koji su također zastupljeni u ribi”, kazala je pedijatrica Laitinen, koja smatra da bi ta saznanja trebalo uvrstiti u smjernice za prehranu koje se daju budućim majkama.