ISTRAŽIVANJE Roditelji nisu svjesni koliko vremena ‘bulje’ u mobitele u društvu djece

Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube

Možemo se opravdavati na sto načina, ali istina je da u prisutnosti djece puno vremena izgubimo nepotrebno gledajući u mobitele.

Stručnjaci s Monash sveučilišta u Australiji napravili su istraživanje koje pokazuje alarmantne podatke. Roditelji uopće nisu svjesni vremena koji provode na uređajima, umjesto s djecom.

Istraživači su promatrali i vodili bilješke o roditeljima koji su s djecom bili parku i jednom lokalu s hranom u Melbourneu. Rezultati su pokazali da je gotovo 82 posto roditelja koristilo mobilni uređaj više od 10 minuta. Također su, promatrajući roditelje, došli do zaključka kako su premalo pozornosti obraćali na potencijalne opasnosti za djecu.

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

“Jedan je roditelj bio toliko zaokupljen svojim uređajem, više od 30 minuta, da nije primijetio da je njegov sin srušio opremu za igru i puzao preko namještaja.

Još jedna djevojčica je primijećena kako sjedi tiho i mirno, bez ikakvog razgovora ili osmijeha 20 minuta, sve dok nije pokušala privući očevu pažnju dajući mu zagrljaj. Čak ni onda, roditelj još uvijek nije podigao pogled, nego je samo uzvratio zagrljaj”, rekla je Carrie Ewin, članica istraživačkog tima i profesorica odgojno-obrazovne psihologije.

Istaknula je kako je razgovor s djecom važan za formiranje njihovih kognitivnih sposobnosti, a također ima i druge razvojne prednosti poput učenja kontroliranja emocija. Ipak, napomenula je da je istraživanje rađeno na samo dva mjesta, a na oba ta mjesta roditelji dolaze kako bi se opustili pa se ne može zaključiti da se takva interakcija između roditelja i djece događa cijelo vrijeme.