ISTRAŽIVANJE Slanina i kobasice povećavaju rizik od raka dojke

Foto Unsplash

Redovito konzumiranje hrane poput slanine i kobasica može povećati rizik od pojave raka dojke, pokazuje najnovije istraživanje, piše BBC.

Žene koje su učestalo jele prerađeno meso imale su devet posto veću vjerojatnost da će oboljeti od raka dojke od onih koje su ga jele rijetko ili nikako, tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Cancer.

Najnoviji rezultati potvrđuju ono što navodi Svjetska zdravstvena organizacija, da mesne prerađevine uzrokuju više tipova karcinoma, i kod žena i kod muškaraca.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

No, stručnjaci savjetuju oprez u vezi sa zaključcima nove znanstvene studije te kažu kako je stvarni rizik za ženu “vrlo mali”.

Koliko su pouzdani rezultati istraživanja?

Studija je obuhvatila rezultate istraživanja provedenih na više od milijun žena, a pokazala je kako postoji povezanost između konzumacije prerađenog mesa i rizika od raka dojke. Međutim, nije utvrđena uzročna veza. Naime, na temelju rezultata nije moguće utvrditi uzročnu vezu, odnosno nije moguće isključiti druge faktore koji su mogli utjecati na nastanak raka dojke.

Osim toga, u tom znanstvenom radu koriste se rezultati 15 različitih istraživanja koja pak na različite načine definiraju pojam visoke konzumacije mesa. Na primjer, jedno od istraživanja iz Velike Britanije visoku konzumaciju prerađenog mesa definira kao više od 9 grama dnevno, što je ekvivalent dvije do tri tanke kriške slanine tjedno, dok ostale visokom konzumacijom smatraju znatno veće količine. U ovom istraživanju znanstvenici su bilježili što žene jedu i pratili kod koje će se razviti rak dojke.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

No, jedan je od problema što se žene koje su jele različite količine prerađenog mesa nisu u svemu drugome jednako ponašale i nisu imale iste prehrambene navike, jednako zdravstveno stanje i sl. Ti drugi faktori također su mogli utjecati na povećanje rizika od raka dojke.

Kriva je sol

U prerađeno meso ubrajaju su slanina, salame, kobasice, hrenovke, pršut i dimljena šunka, dakle sve što je prošlo postupak dimljenja, sušenja i dodavanja soli te ostalih konzervansa.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko teorija zbog čega je takvo meso kancerogeno, uključujući i onu da sol reagira s proteinom u mesu te ga čini kancerogenim.

Što nam je činiti?

Jedan od autora studije, dr. Maryam Farvid s Harvarda predlaže da se smanji konzumacija takvog mesa, ali ne i da se izbaci iz prehrane.

Trenutno, Nacionalno američko zdravstvo preporučuje do pola kilograma prerađenog i crvenog mesa tjedno, odnosno do 70 grama dnevno.