ISTRAŽIVANJE Što će brže razbuditi dijete u slučaju opasnosti: majčin glas ili protupožarni alarm?

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Veća je vjerojatnost da će dijete koje spava tijekom opasnosti od požara probuditi majčin glas, nego snažan protupožarni alarm, pokazala je nedavno provedena studija.

Dobro je poznato da se djeci teško razbuditi čak i u normalnim okolnostima, a pogotovo kada iz kreveta trebaju naglo ustati.

Istraživači iz Nationwide Children’s Hospital u Columbusu zato su odlučili istražiti bi li snimka majčinog glasa bila učinkovitija u buđenju djeteta od uobičajene glasne buke koju proizvodi alarm.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U istraživanju je sudjelovalo 176-ero djece, u dobi između pet i 12 godina. Rezultati studije objavljene u stručnom časopisu Journal of Pediatrics pokazali su kako je vjerojatnost da će majčin glas razbuditi dijete bolje u odnosu na zvuk alarma veća za čak tri puta.

Osim toga, utvrdili su da će djeca koju je probudio majčin glas uspjeti pobjeći iz sobe u kojoj su spavali za samo 18 do 28 sekundi, dok će probuđeni alarmom pobjeći za približno pet minuta, što je znatna razlika.

“Djeca su nevjerojatno otporna na buđenje zvukom”, rekao je dr. Mark Splaingard, direktor bolničkog centra za poremećaje spavanja i koautor studije.

Također, istraživače je zanimalo bi li uključivanje djetetovog imena u zvučni alarm utjecalo na mogućnost razbuđivanja. Kako su utvrdili, ne postoji nikakva značajna razlika, piše Independent.