ISTRAŽIVANJE Što vrijeme provedeno pred ekranom čini vašem djetetu

Foto: Patricia Prudente/Unsplash
Foto: Patricia Prudente/Unsplash

Dugotrajno korištenje pametnih telefona i tableta često se povezuje s negativnim utjecajem na mentalno zdravlje, a novo istraživanje pokazuje da šteta počinje već u najranijoj dobi, kod djece stare dvije godine.

Naime, nakon samo sat vremena provedenih pred ekranom, djeca i adolescenti mogu postati manje znatiželjni, imati manje samokontrole i slabiju emocionalnu stabilnost, što povećava rizik od razvoja tjeskobe i depresije, pokazala je studija objavljena u stručnom časopisu Preventive Medicine Reports.

Foto: Hal Gatewood/Unsplash
Foto: Hal Gatewood/Unsplash

Istraživanjem je otkriveno da je rizik najveći kod djece u dobi od 14 do 17 godina, no utvrđena je i poveznica kod mlađe djece, čiji je mozak još uvijek u razvoju.

Također, pokazalo se da kod djece vrtićke dobi koja učestalo koriste ekrane postoji veći rizik da će gubiti kontrolu i burno reagirati. Studija je uključila više od 40 tisuća djece iz SAD-a, u dobi od dvije do 17 godina.

Uz to, devet posto djece u dobi od 11 do 13 godina koja pred ekranom provode sat vremena dnevno nisu dovoljno znatiželjna za učenje novih stvari, a postotak raste na čak 22,6 posto kod onih koji dnevno pred ekranom provode sedam ili više sati.

Prema riječima autora istraživanja, prof. Jean Twenge sa Sveučilišta u San Diegu i  Keitha Campbella sa Sveučilišta Georgia, postoji velika potreba da se identificiraju čimbenici povezani s pitanjima mentalnog zdravlja koji su podložni intervenciji u toj populaciji.

Foto: Annie Spratt/Unsplash
Foto: Annie Spratt/Unsplash

Oboje apeliraju da roditelji ograniče vrijeme koje djeca provode online igrajući video igrice ili gledajući televiziju, piše Independent.