ISTRAŽIVANJE Stopa fertiliteta u cijelom je svijetu u padu, pogotovo u susjedstvu

Foto: Chris Benson/Unsplash
Foto: Chris Benson/Unsplash

Značajan pad stope fertiliteta bilježi se na globalnoj razini. U gotovo polovici zemalja u svijetu rađa se manje djece, što znači da ih u ovom trenutku u tim zemljama nema dovoljno da bi populacija ostala na istoj razini.

Istraživačima je to bilo veliko iznenađenje. Studija, čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, slijedila je trendove u svakoj zemlji od 1950. do 2017. godine.

U 1950. žene su tako u prosjeku rađale 4,7 djece, dok su prošle godine rađale 2,4 djeteta, što je gotovo upola manje. No, među zemljama postoje velike razlike.

Primjerice, stopa fertiliteta u Nigeriji iznosi 7,1,  dok na Cipru i Tajvanu žene u prosjeku rađaju jedno dijete. U Velikoj Britaniji iznosi 1,7, slično kao i u većini zapadnoeuropskih zemalja.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Visoka stopa bilježi se i u Čadu, 6,7. Slijedi Somalija sa stopom od  6,1 te Mali i Afganistan sa 6. Idući je Južni Sudan sa stopom od 5,9, potom Burkina Faso sa 5,4, Burundi sa stopom od 5,3, Uganda sa 5,2 i Angola sa 5,1.

Kada je riječ o zemljama u kojima se rađa najmanje djece, iza Cipra i Tajvana slijede Južna Koreja, Andora, Portoriko i Tajland, u kojima žene prosječno rađaju 1,2 djeteta.

Iza njih je susjedna Bosna i Hercegovina sa 1,3 djeteta, a istu stopu imaju i Poljska, Moldavija te Japan.

Prema riječima prof. Christophera Murraya sa Sveučilišta u Washingtonu, dosegnuli smo razinu u kojoj polovica zemalja ima stopu fertiliteta ispod zamjenske razine, pa će se populacija, ako se ništa ne promijeni, u tim zemljama s vremenom smanjiti.

U polovici svjetskih nacija još se rađa dovoljno djece da bi rasle, ali kako sve više zemalja ekonomski napreduje, tako će ih sve više imati nižu stopu, piše BBC.