ISTRAŽIVANJE Stručnjaci utvrdili koja je plesna aktivnost najopasnija

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Istraživači sa Sveučilišta Coventry dokazali su da amaterski plesači salse imaju manje šanse da se ozlijede nego plesači španjolskih, aerobnih i dvoranskih plesova ili zumbe.

Foto: Scott Broome
Foto: Scott Broome

Istraživanje je provedeno na 450 amaterskih plesača salse između 18 i 64 godine. U anketi su im postavljena pitanja koliko često plešu, rade li neke druge vježbe i zagrijavaju li se prije plesa.

Najopasnijom aktivnošću proglašena je popularna zumba, svojevrsni plesni fitness, objavljeno je u časopisu Journal of Physical Activity and Health.

Naime, rezultati su pokazali da se među pet popularnih plesova amateri najčešće ozlijede upravo na zumbi. Na svakih tisuću satova te aktivnosti dogodi se 3,9 ozljeda, dok je kod salse broj ozljeda gotovo četiri puta manji – na tisuću sati 1,1 ozljeda.

U salsi se plesači u paru najčešće ozlijede kada jedno drugomu stanu na nogu, a šanse za ozljedu su dvostruko veće kod žena. Partnerice se u salsi ozlijede 1,1 put na 1000 sati, a muškarci samo 0,5 puta.

Istraživanje je također pokazalo da se za svaku godinu starosti rizik od ozljede povećava za tri posto, a čak sedam posto za svaki kilogram viška.

Jedan od autora studije, dr. Pablo Domene, istaknuo je da su sa salsom na dnu ljestvice dvoranski plesovi, dok su iza zumbe na drugom mjestu aerobni plesovi, a u zlatnoj sredini pak španjolski plesovi.

“Istraživači već godinama istražuju ozljede u plesu kako bi smanjili rizik, ali ovo je prvi put da je netko proučavao salsu. Kako biste smanjili rizik od ozljede, izbjegavajte prenapučene prostore i pazite na svoje korake, odnosno pokrete. Veću šansu za ozljedu imate i ako nosite cipele s otvorenim prstima”, rekao je Domene, prenosi Daily Mail.