ISTRAŽIVANJE Većina pušača zna da su cigarete loše, a nakon ovoga mogle bi vam se i zgaditi

Foto: Антон Воробьев / Unsplash
Foto: Антон Воробьев / Unsplash

Većina pušača ne zna da cigarete sadrže šećer, kao ni da on povećava razinu toksina u duhanskom dimu, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Nicotine and Tobacco Research.

Cigarete, naime, sadrže prirodne i dodane šećere, čiji je cilj smanjiti “oštrinu” dima, kako bi ga bilo lakše udisati. “To također povećava količinu štetnih kemikalija u dimu, kao i ovisnički potencijal pušenja”, rekao je glavni istraživač Andrew Seidenberg, s University of North Carolina.

Kako je istaknuo, mnogi sudionici istraživanja zaključili su da žele znati više o šećeru u cigaretama pa smatra da bi bilo dobro educirati javnost.

U istraživanju je sudjelovalo 4350 odraslih pušača, a nakon što su bili dijelom online eksperimenta vezanog uz e-cigarete, postavljena su im dva pitanja: “Dodaje li se šećer u cigarete?” i “Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duhanskom dimu. Jeste li ikada prije ovog istraživanja čuli za taj efekt dodanog šećera?”.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Utvrđeno je kako je samo 5,5 posto ispitanika znalo da se u cigarete dodaje šećer, dok ih je tek 3,8 posto znalo da povećava razinu toksina.

“Bili smo zaista iznenađeni što gotovo nitko od pušača nije znao da se u cigarete dodaje šećer”, rekao je Seidenberg, koji s kolegama želi doznati bi li saznanja o tom dodatku mogla pomoći da neki prestanu pušiti.

Primjerice, u sklopu televizijske kampanje u Australiji prikazuje se oglas uz pjesmu “Sugar, Sugar” The Archiesa, a završava prikazom teksta na ekranu: “Dodaci poput šećera i meda mogu prikriti gorak okus duhana. Ali šteta koju čine cigarete ne može se sakriti.”

Prema riječima Seidenbergova kolege Noela Brewera koji je, među ostalim, proučavao koliko javnost percipira sastojke duhanskog dima, dodavanje šećera u cigarete čini ih privlačnijima, zaraznijima i smrtonosnijima.

“Pušači bi trebali znati što puše, a ne znaju. Cigarete su opasne na toliko puno načina da je ljudima to teško pratiti. Znanstvenici stalno pronalaze nove načine na koje cigarete stvaraju štetu i smrt”, zaključio je Brewer, piše Reuters.