ISTRAŽIVANJE Većina slobodnih muškaraca sama je zbog ovih razloga

Foto: Mubariz Mehdizadeh/Unsplash
Foto: Mubariz Mehdizadeh/Unsplash

Loš izgled, niska razina samopoštovanja i neulaganje truda glavni su razlozi zbog kojih pripadnici muškog spola ne nalaze odgovarajuće partnerice, pokazala je nova studija.

Nedavno provedena studija istraživala je upravo čemu muškarci, i to konkretno muški korisnici Reddita, pripisuju razloge zbog kojih su solo, a utvrdila je da bi njihov status po pitanju veza mogao biti povezan s razinom fizičke privlačnosti i nedostatkom vještine flertanja.

Menelaos Apostolou, asistent profesor na Sveučilištu u Nicosiji, odlučio je pobliže istražiti problematiku tako što je postavio pitanje korisnicima Reddita. Na toj društvenoj mreži pitao ih je jednostavno:”Dečki, zbog čega ste solo?”

Nakon što je analizirao 13,429 odgovora, njih 6,479 potom je  klasificirao u 43 kategorije u okviru studije, objavljene u stručnom časopisu Evolutionary Psychological Science.

Najučestaliji odgovor bio je “loš izgled“, a navelo ga je 662 ispitanika. Nisko samopouzdanje našlo se na drugom mjestu, dok su se nedostatak truda i manjak interesa za vezom našli na četvrtom mjestu.

Na petom mjestu bile su loše vještine flerta. Kako je pojasnio Apostolou, muškarci danas imaju poteškoće pri realizaciji prvog koraka, s obzirom da su romantične veze poprilično evoluirale kroz stoljeća.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

“Te su vještine danas potrebne jer, za razliku od prošlih vremena, odabir partnera nije reguliran niti nametnut, već ljudi moraju pronaći partnera sami”, posanio je Apostolou.

Ovo je 10 ključnih razloga zbog kojih su, prema studiji, muškarci sami:

  1. Loš fizički izgled
  2. Nisko samopoštovanje/samopouzdanje
  3. Neulaganje truda
  4. Nezainteresiranost za vezu
  5. Loše vještine flertanja
  6. Introvertiranost
  7. Nedavni prekid veze
  8. Loša iskustva iz prethodnih veza
  9. Nedostatak dostupnih žena
  10. Pretilost

Preostali razlogzi, piše Independent, uključuju uživanje u samoći, financijsku nesigurnost i strah od vezivanja.