ISTRAŽIVANJE Žene i muškarci gledaju potpuno drugačije na idealni tip ženskog tijela

Foto: Unsplash/Max Rowansky
Foto: Unsplash/Max Rowansky

Žene i muškarci imaju potpuno drugačije standarde kad je riječ o “idealnom ženskom tijelu”, pokazalo je istraživanje klinike RiverMend Health i Centra za poremećaje u prehrani u Rosewoodu.

Istraživači su pred 1004 muškarca i žene postavili zadatak da izaberu savršeno žensko tijelo.

Čak 49 posto žena istaknulo je da najprivlačniju građu, onaj atletski tip, imaju pjevačice Jennifer Lopez i Gwen Stefani. Njihova bi se građa, prema mišljenju ispitanica, mogla smatrati idealnom za žene.

S druge strane, većina muškaraca, njih 39 posto, primjer idealne ženske građe vide u zvijezdama Kim Kardashian West i Mariah Carey. Njima je, dakle, idealno tijelo s oblinama.

Stručnjakinja za poremećaje u prehrani i direktorica klinike RiverMend Health Dena Cabrera rekla je da odnos žena prema ženskom tijelu može biti povezan s marketingom, odnosno modnim magazinima i reklamnim kampanjama koje imaju veći utjecaj na njihov stav o idealnom tijelu.

“Žene obasipaju fotografijama ‘idealnog’ tijela pa smo sklonije vidjeti sebe na način koji umanjuje našu vrijednost. Veliku vrijednost pridajemo fizičkom izgledu, kilaži i obliku tijela”, rekla je Cabrera za Health.

Ipak, istraživanje je pokazalo da se ne brinu samo žene o svojem izgledu. Čak 75 posto ispitanika odreklo bi se nečega što vole kako bi preko noći došli do “idealnog” tijela. Tako bi se odrekli najdraže hrane, alkohola, društvenih mreža, pa čak i seksa. Zanimljivo je i zabrinjavajuće da bi se za idealno tijelo čak tri posto njih odreklo svog doma, a dva posto svoje ljubavi.

Osim što su istraživali “idealno” žensko tijelo, istraživači su od ispitanika zatražili i da izaberu muškarce s javne scene koji imaju najprivlačnije tijelo. Tu su žene i muškarci slično razmišljali. Od 1004 ispitanika, njih 54 posto složilo se da je kod muškaraca najbolji atletski tip građe kakav imaju David Beckham i Michael Phelps.