Ivana Ninčević Lesandrić o tvrdnjama liječnika iz KBC-a Split: ‘Ako postupak ne boli, zašto su me onda svezali?’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica MOST-a Ivana Ninčević Lesandrić reagirala je na komentar Denija Karelovića, predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, koji je rekao kako njoj nisu radili kiretažu, nego vakuum aspiraciju.

Nakon istupa zastupnice, oglasio se predstojnik klinike: ‘Mi nikoga ne vežemo i nije joj rađena kiretaža’

“Zaista je neprimjereno i neetički od jednog liječnika da uopće iznosi detalje a da me ništa ne pita. Ja sam, evo, sad otišla na Google i proguglala što je to što on navodi da ‘nije kiretaža’ pa sam vidjela da je to malo moderniji oblik kiretaže. O čemu mi govorimo??

Pa vidjeli ste stotine i stotine žena koje su se javile od sinoć – to je bol koju sam ja prošla i koju su sve te žene prošle, zvala se ona aspiracija ili kako god! Liječnik kaže da su me ‘samo takli’ pa da sad svi skaču do plafona. On hoće reći da su mi očistili maternicu na način da su me samo takli?

Ja ostajem pri svojim tvrdnjama, ali ne samo ja, nego i sve ove žene koje su istupile. Sad vidite, kad na ovakav način liječnici reagiraju, zašto sve žene šute. Naravno da nitko ne želi govoriti o tome i biti tretiran na ovakav način i reći da on laže. Vjerojatno su mislili da će me ušutkati i da to neću govoriti, ali na krivu su osobu naišli, jer neću prešutjeti svoje iskustvo ni iskustvo svih tih žena”, rekla je zastupnica Ninčević Lesandrić novinarima u Saboru.

Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, rekao je kako je riječ o neinvazivanom i najbezbolnijem zahvatu te da je bila ponuđena lokalna anestezija. No, zastupnica Ninčević Lesandrić kaže da njoj ništa nije bilo ponuđeno.

“Doktorica je rekla da je to spontani pobačaj, ja sam u bolnicu došla s punim povjerenjem i mišlju: ‘Vi ste doktorici, vi znate što treba učiniti, ja ne znam’. Nisam vidjela da sam dobila ikakvu anesteziju. Uostalom, sad kad vraćam film, ako je istina to što doktor kaže da je to kao da te netko ‘takne’, onda ne znam zašto su me svezali!”, dodala je Ninčević Lesandrić. 

Nakon istupa saborske zastupnice, pokrenuta je lavina komentara žena koje su doživjele slično iskustvo, a Daniela Drandić iz udruge RODA – Roditelji u akciji, za Prvi.hr objasnila je zašto se takve stvari događaju i smiju li liječnici izvršiti postupak kiretaže bez anestezije.

Daniela Drandić iz udruge RODA za Prvi: ‘Ženama se ne daje anestezija. Točka’