Ivici Todoriću određen pritvor

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ivica Todorić ide u Remetinec. Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu odbacio je mogućnost utjecanja na svjedoke. Međutim, pritvor je određen zbog opasnosti od bijega.

Todorić će se žaliti na ovu odluku, poručuje njegova odvjetnica Jadranka Sloković te dodaje da su ponudili identičnu jamčevinu kao u Velikoj Britaniji te sve uvjete pod kojima je Todorić tamo bio pušten.

“Nije određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, međutim određen je zbog određen zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj – identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas”, rekla je poslije ročišta Jadranka Sloković. Sloković je objasnila kako je sudac obrazložio svoju odluku…

“Obrazložio je tako da je rekao da nema osnova produživati pritvor s obzirom na neispitivanje jednog jedinog svjedoka do koga tužiteljstvo nije uspjelo doći u godinu dana. A što se tiče opasnosti od bijega rečeno je da s obzirom na to da gospodin Todorić nije bio tu ovu godinu da se to može tretirati kao bijeg, a to je suprotno onom što mi tvrdimo”, objasnila je Sloković.

Todorić nije bio u bijegu jer nedostupnost u postupku ne znači bijeg, tvrdi odvjetnik Čedo Prodanović.

“Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj”, rekao je Prodanović.