Izbjegnite ove pogreške u shoppingu i uštedite

Foto: Instagram/@lenasaibel

Sigurno vam se dogodilo barem jedanput – u shoppingu ste potrošili puno vremena, još više novca, a doma ste se vratili nezadovoljni. Većinu stvari koje ste kupili zapravo ne trebate ili vam se ne sviđaju.

Trgovački centri složeni su mudro, tako da izgubimo pojam o vremenu, a asortiman u dućanima koji se mijenja svaki tjedan mami nas na novu kupnju i onda kada nam ništa od toga ne treba.

U shopping zato krenite promišljeno, kako biste izbjegli nepotrebne troškove i grižnju savjesti zbog kupnje koja vam baš i nije trebala. Ovo su neke od najčešćih pogrešaka u shoppingu…   Pronalazite li se u njima?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kupnja bez plana

Neplanirani shopping ponekad ispadne dobro, no većinom je to besciljno lutanje koje završava s vrećicama punim nepotrebnih stvari. Krenite u trgovine s ciljem da pronađete ono što vam zaista treba. Uz to, ako planirate nešto kupiti, ograničite si budžet i nemojte ga prekoračiti.

Mogu vam pomoći i aplikacije trgovina preko kojih možete provjeriti što ima u ponudi i tako si skratiti pretraživanje i razgledavanje.

Impulzivna kupnja

Ako niste sigurni trebate li baš to kupiti – prespavajte. Ako vam je i sljedeći dan taj artikl na pameti, tada se vratite po njega. Naravno, ako mu cijena ne prelazi vaše stanje na bankovnom računu.

Foto: Daniel Von Appen/Unsplash
Foto: Daniel Von Appen/Unsplash

Rasprodaje

Rasprodaje lako mogu prevariti. Sve vam se čini jeftinije pa na kraju kupite previše stvari na koje ste potrošili još više, odnosno niste uštedjeli ništa. Zato u vrijeme akcija kupujte stvari koje će se isplatiti – one koje vam se sviđaju i koje ćete zaista nositi.

Kvantiteta prije kvalitete

Isplati se uložiti u kvalitetnu odjeću ili modni dodatak. S vremenom će se uloženi novac vratiti i nosit ćete ih godinama. S druge strane, ako gomilate jeftiniju i nekvalitetniju odjeću, na kraju nećete uštedjeti, a odjeća će se vjerojatno ubrzo pokazati lošom.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Proučite svoje financije

Često se počastite, kupite nešto jer je povoljno ili zato što vam je dosadno…To ćete osjetiti i na bankovnom računu. Kako biste izbjegli stezanje remena na kraju mjeseca, na početku posložite financije, zbrojite očekivane troškove i uvijek ostavite nešto i za one neplanirane. Mjesečnu svotu za shopping ostavite sa strane i držite u gotovini kako biste imali bolji dojam da trošite novac. Izbjegavajte kreditne kartice jer je uz njih teško realno sagledati troškove.

Shopping kao utjeha

Ponekad se nije loše počastiti, no ako vam je to postala navika, možda imate problem. Izbjegavajte kupnju kada ste depresivni ili tužni jer ona funkcionira kao svaki porok koji se koristi za popunjavanje emocionalnih rupa – to kratkotrajni trenutak sreće koji brzo nestaje. Ono što ostaje manjak je novca na računu.