Izglasan Lex LNG: Oporba, zeleni i lokalno stanovništvo glasno protiv

Prosvjed Zelene akcije ispred Hrvatskg sabora povodom otvaranja javnog savjetovanja o prijedlogu Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG. Marija Mileta. (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Prosvjed Zelene akcije ispred Hrvatskg sabora povodom otvaranja javnog savjetovanja o prijedlogu Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG. Marija Mileta. (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Sa 77 glasova ZA i 25 PROTIV, u Saboru je izglasan Lex LNG ili Zakon o terminalu za ukapljeni plin na otoku Krku. I danas je uoči glasanja o Zakonu koji regulira njegovo postojanje bio tema koja izaziva kontroverze. Dok ga vladajući podržavaju, oporba, zeleni i lokalno stanovništvo izrazito su protiv.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da je LNG terminal od strateškog interesa za Hrvatsku koji ju pozicionira na energetsku kartu Europe.

“Za razliku od onih koji plegiraju protiv LNG terminala, dugoročno omogućuje jeftiniji plin Republici Hrvatskoj i naravno energetsku sigurnost, odnosno sigurnost dobave iz alternativnog pravca.“

Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura koja je zajedno sa Zelenom listom ispred Sabora održala prosvjednu konferenciju kaže.

“Ovo je tek početak naše borbe. Mi znamo da će se zakon danas donijeti, ali mi krećemo i počet ćemo sa građanskim neposluhom, s organizacijom prosvjeda i zatvaranja na 15 minuta mosta kopno-Krk i nastaviti ukazivati i dalje se boriti protiv ovako štetnog zakona.“

Prozivajući ga štetnim, dijelili su deklaraciju protiv donošenja Lex LNG, koju je potpisala većina vijećnika županijske skupštine Primorsko- goranske županije.

Zastupnici SDP-a su uoči glasanja o ovom zakonu ponovno pozvali vladajuće da odustanu od tog zakona. Željko Jovanović:

“Lex LNG predstavlja najgrublje ozakonjenje kršenja Ustava, brojnih zakona, europske Povelje o lokalnoj samoupravi, te volje birača općine Omišalj, otoka Krka i Primorsko-goranske županije.“

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pak u LNG-u ne vidi ništa sporno. Naprotiv, tvrdi kako je struka rekla svoje.

“Mi možemo imati svaki svoje mišljenje. Struka je rekla da je on OK, bilo je i glasovanje, kod studije utjecaja na okoliš isto je struka imala tamo rasprave, ne samo struka nego i bila je prisutna lokalna samouprava, svatko je imao svoje mišljenje i to je to.“