Iznenađujući faktor koji utječe na naš životni vijek

Foto: Roman Kraft/Unsplash
Foto: Roman Kraft/Unsplash

Dugovječnost obično pripisujemo obiteljskom stablu, odnosno genetici. No, iako ima određenu ulogu u tome koliko ćemo živjeti, genetika možda nije važna onoliko koliko smo pretpostavljali.

Naime, analizirajući podatke 400 milijuna ljudi, stručnjaci su otkrili da je utjecaj genetike na dugovječnost mnogo niži od očekivanog. Međutim, istovremeno su utvrdili drugi, iznenađujući faktor koji utječe na naš životni vijek.

Riječ je o – izboru. Naime, ispostavilo se da izborom partnera koji izgleda i ponaša se slično kao mi, preuzimamo i kulturne i genetske faktore povezane sa životnim vijekom, na sličan način kao što na iduću generaciju prenosimo bogatstvo i socioekonomski status.

Foto: Neonbrand/Unsplash
Foto: Neonbrand/Unsplash

Prethodne studije utvrdile su da vjerojatnost nasljeđivanja životnog vijeka iznosi oko 15 do 30 posto, ali novo istraživanje pokazuje da je taj postotak dosta niži te iznosi najviše sedam posto. Proučavajući podatke, istraživači su primijetili nešto neobično što se u dosadašnjim studijama nije spominjalo.

Otkrili su da je životni vijek supružnika neuobičajeno sličan, čak sličniji nego u slučaju bliskih krvnih srodnika suprotnog spola koji dijele više zajedničkih gena.

Ovo otkriće može se djelomično pripisati činjenici da supružnici dijele identično okruženje, ali u podacima se pojavila naznaka da bi posrijedi moglo biti još nešto – to što ljudi obično biraju partnere sa sličnim osobinama.

“U ovom slučaju to znači da su faktori koji su važni za životni vijek kod partnera vrlo slični”, objasnio je voditelj istraživanja Graham Ruby iz tvrtke Calico Life Sciences, piše Science Alert.