Japanski učitelj jamči život bez stresa uz samo jednu radnju tjedno

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Spavanje, šalica kave ili smijeh neke su od stvari kojima se ljudi vesele i koje će svakoga opustiti i riješiti ga napetosti. Japanski učitelj, s druge strane, ima drugačiji lijek koji obećava život bez stresa.

Bivši srednjoškolski profesor Hidefumi Yoshida danas se naziva “učiteljem plakanja” i tvrdi da je za život bez stresa zaslužno upravo plakanje, bar jedanput tjedno. Yoshida organizira radionice diljem Japana na kojima poučava ljude o psihološkim dobrobitima plakanja.

Foto: Unsplash

“Čin plakanja je učinkovitiji za suzbijanje stresa od spavanja i smijanja”, rekao je za Japan Time. Smatra se da plakanje stimulira i opušta živčani sustav. Zato preporučuje gledanje tužnih filmova, čitanje takvih knjiga i slušanje depresivne glazbe.

“Ako plačete jedanput tjedno, imat ćete život bez stresa”, izjavio je učitelj.

Yoshida nije prvi koji je shvatio koliko plakanje utječe na stanje psihe – jedno istraživanje provedeno je još 1981. godine pod vodstvom doktora Williama Freya, a zatim i 2008. godine, kada su u istraživanju sudjelovale tri tisuće ljudi. Tada je dokazano da se osoba osjeća puno bolje nakon što zaplače i da namjerno izazvano plakanje može biti vrsta terapije.