Je li prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma?

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

GI “Narod odlučuje” i dalje tvrdi da su prikupili 30 tisuća potpisa više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu, ministar Kuščević čeka službeno izvješće povjerenstva koje je pregledavalo potpise, a oporbeni zastupnici podijeljeni su – jedni podupiru ministra, a drugi inicijativu.

Nakon što se u medijima pojavila vijest da građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” nemaju dovoljno potpisa za referendume, ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da “ne zna otkud takve informacije”.

“Prikupljeni potpisi još se kontroliraju. Povjerenstvo će, očekujem, sredinom idućeg tjedna dovršiti posao i dostaviti službeno izvješće”, istaknuo je Kuščević.

Kuščević ne želi spekulirati ima li dovoljno potpisa ili ne, a Građanska inicijativa “Narod odlučuje” u priopćenju je poručila da su sigurno prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma – 30 000 potpisa više nego što je potrebno, dakle više od 400 000 i za jedno i za drugo referendumsko pitanje. Dodaju da inicijativa ne komentira, kako kažu, neslužbene laži ministra Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje ministar Kuščević iznosi službeno. Potpredsjednik HRAST-a Hrvoje Zekanović siguran je da su se potpisi skupljali regularno i na zakonit način. Komentirao je način provjeravanja potpisa.

“Ministar Kuščević je rekao da je sve pod strogim nadzorom, da je procedura jako sigurna. Sad čujemo da će on provjeriti što to APIS radi. Zapravo, sve je rekao – da ne zna što se radi ili možda zna, ali ne želi reći. Ja bih ipak pričekao konačne rezultate. Moramo se i mi kao stranke konzultirati s inicijativom da vidimo kako politički možemo pomoći, pa ćemo onda dati konkretniju izjavu i konkretnije planove.”

Zastupnik MOST-a Nikola Grmoja zbog informacije da nije prikupljeno dovoljno potpisa okupirao je saborsku govornicu, tako je, ističe, odnio pobjedu jer je tu točku prebacio na jutro.

“Sad nemam pristup u Hrvatski sabor, a želio sam upozoriti da hrvatski građani nemaju povjerenje u institucije. Događa se korupcija u svim institucijama, sve su naše institucije okupirane. Jednom ministru uprave koji od početka govori da će referendum pasti, koji odugovlači s brojanjem potpisa, mislim da je jedina normalna reakcija svakog građanina da mu se ne vjeruje.”

Darinko Kosor iz HSLS-a neslužbene informacije nije htio komentirati.

Ministarstvo mora završiti posao, povjerenstvo mora završiti posao i moraju to javno objaviti. Ja sam uvijek za transparentan rad”, istaknuo je Kosor.

Neozbiljno je od države da to toliko dugo traje, komentirao je SDP-ovac Gordan Maras i dodao da on nije potpisao incijativu, ali:

Očito da tu neke stvari nisu korektno odrađene, odnosno informacija nije dana javnosti. Ja još jednom pozivam premijera Plenkovića i ministra Kušćevića da izađu pred građane i da nam kažu koliko je potpisa skupljeno bez obzira na to slažu li se ili ne s referendumskim pitanjem”, istaknuo je Maras.

Njegov kolega i bivši ministar uprave Arsen Bauk pak kaže da je vrijeme provjere još razumno.

Dakle, radi se o jednom jednostavnom poslu s relativno jednostavnim kriterijima. Pogledate poklapa li se OIB s imenom i prezimenom i potpisom”, objasnio je Bauk.

Uključenje APIS-a u provjeru glasova bilo bi logično, komentirao je Bauk: “Pitanje je tko unosi u računalo OIB građana i onda računalo, odnosno baza podataka o popisu birača koja je u APIS-u, utvrdi radi li se o biraču, je li punoljetan, državljanin i tako dalje. Jedino se tamo i moglo to napraviti”, zaključio je Bauk.