Je li seks s bivšim partnerom zaista štetan kao što mislimo?

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Seks s bivšim partnerom uobičajena je praksa pojedinih razdvojenih parova. Naime, unatoč problemima i emocionalnim karakteristikama zbog kojih su se razišli, fizički se i dalje snažno privlače.

Ipak, većina ljudi na takvo ponašanje ne gleda blagonaklono, smatrajući da nastavljanje seksualnih odnosa s bivšim produžuje agoniju i ne može donijeti ništa dobro.

Međutim, rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Archives of Sexual Behaviour pokazuju da spavanje s bivšim partnerom nije toliko štetno koliko uobičajeno mislimo te da nas neće nužno spriječiti da u životu nastavimo dalje.

Istraživači s detroitskog sveučilišta Wayne State University proveli su dvije studije kako bi istražili efekte seksa nakon prekida veze.

U okviru prvog eksperimenta analizirali su iskustva 113 pojedinaca koji su nedavno proživjeli prekid, pitajući ih jesu li imali ikakav fizički kontakt s bivšim partnerom, kako su se nakon eventualnog kontakta osjećali i koliku su emocionalnu povezanost osjetili.

Foto: Toa Heftiba/Unsplash
Foto: Toa Heftiba/Unsplash

U drugoj studiji od ispitanika je traženo da prijave aktualne seksualne susrete s bivšim partnerima, kao i pokušaje realizacije takvih susreta te da zabilježe jesu li dva mjeseca nakon prekida još uvijek osjećali emocionalnu povezanost.

Analizom rezultata utvrdili su da prakticiranje seksualnih odnosa s bivšim ne utječe na emocionalni oporavak od prekida.

No, otkrili su i da osobe koje još uvijek gaje osjećaje prema bivšem partneru ili partnerici češće žele seksualnu aktivnost od onih koji su partnera preboljeli, smatrajući da je to način da se ponovno povežu.

Umjesto da se zbog toga osjećaju uznemireno, produbljujući čežnju za osobom s kojom više ne mogu biti u vezi, pokazalo se da ih je seksualna aktivnost zapravo učinila zadovoljnijima u svakodnevnom životu.

“Činjenica da seks s bivšim partnerom najviše potiču osobe kojima je teško krenuti dalje sugerira da bi možda trebali pokušati kritički procijeniti motivaciju onih koji prakticiraju takvu vrstu aktivnosti”, kazala je psihologinja Madeleine Mason Roantree.

Kako je dodala, seks nakon prekida može biti dobar u smislu da se na vezu stavi “točka na i”, no naglasila je i da sve potencijalne prednosti ovise isključivo o motivaciji pojedinca.

“Pokušavaju li vratiti bivšeg supruga? Ili je riječ o oproštajnom procesu? Ako je u pitanju ovo prvo, možda bi bilo bolje držati se prekida i umjesto toga raditi na pronalaženju boljih odnosa”, rekla je za Independent.