Je li to napokon došao kraj savršenim selfiejima na Instagramu?

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Iako se Instagram profilirao u mjesto za selfieje obrađene filtrima te dorađene fotografije u bikinijima, sve se više koristi i kao mjesto na kojem žene slave svoje nesavršenosti.

Psorijaza, ekcem i akne samo su neki kožni problemi koji se “slave” na Instagramu.

Poznate osobe i influenceri tako se sve češće mogu vidjeti s neurednom frizurom i bez besprijekorne šminke, a i obične žene sve su hrabrije u pokazivanju vlastitih nesavršenosti na fotografijama.

Planetarno popularna Kim Kardashian West otvoreno je progovorila o svojoj borbi sa psorijazom te je podijelila nekoliko fotografija na kojima se jasno vide mrlje na njezinim nogama i prsima.

Foto: Screenshot/Keeping Up With The Kardashians
Foto: Screenshot/Keeping Up With The Kardashians

Pjevač Justin Bieber nedavno je izjavio da su “prištići in”, a reality zvijezda i manekenka Kendall Jenner također je otvoreno prihvatila svoje akne.

I kći Noela Gallaghera, Anaïs, podijelila je fotografiju iz teretane koju je vidjelo 140 tisuća pratitelja, a u opisu je napisala: “Dugujem vam biti dobar primjer.”

Foto: Instagram/Gallagher Anais
Foto: Instagram/Gallagher Anais

Influencerice poput Karine Irby, Carys Gray i CariDee English, kao i glumica Bella Thorne, također su progovorile o svojoj koži i problemima s kojima se nose.

Foto: Instagram/Karina Irby
Foto: Instagram/Karina Irby

Stigma zbog problema s kožom povezana je s problemima s mentalnim zdravljem, potvrdila su istraživanja. No, pojavljivanje društvenih mreža dovelo je do porasta fotografija bez šminke, pokazivanja celulita i nesavršenosti kože, a sve se one dijele pod hashtagom #skinpositivity.

“To nije samo prihvaćanje stanja naše kože i nečinjenja da bi se nešto promijenilo. Riječ je o potpunoj promjeni načina razmišljanja kada govorimo o življenju s kroničnom bolesti kože. Vjerujem da su životni stil i promjene u prehrambenim navikama ključni za liječenje tih stanja. Iako za rješavanje tih problema treba vremena, važno je da osoba ostane mirna i pozitivna. Osjećaj snage i kontrole ključan je za naš put do ozdravljenja. Odgovornost i podrška drugih mogu biti ključni za napredak”, tvrdi stručnjakinja za kožne bolesti Hanna Sillitoe, piše Daily Mail.