Jesu li naranče novo supervoće? Novo istraživanje otkrilo njihove brojne prednosti

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Svi znamo da je voće jako zdravo, no čini se da bi citrusi mogli biti zdraviji nego što mislite.

Nutricionistkinje Sarah Brewer i Juliette Kellow tvrde da su upravo citrusi ključni za mladenački izgled i dug život. U svojoj knjizi “Eat Better, Live Longer: Understand What Your Body Needs To Stay Healthy”, preporučuju barem jednu naranču, grejp, limun ili limetu dnevno.

Foto: Edgar Castrejon/Unsplash
Foto: Edgar Castrejon/Unsplash

Vitamin C je topiv u vodi te nam je potreban za normalan rast i razvoj. Vitamini topivi u vodi  razgrađuju se tako da ih izbacujemo iz tijela putem urina”, rekla je nutricionistkinja Sophie Bertrand za The Sun.

“Vitamin C je antioksidans koji pomaže u rješavanju oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje slobodnih radikala s vremenom utječe na proces starenja. Naše tijelo ne može samo stvarati vitamin C, ni pohraniti ga, stoga je važno da namirnice bogate vitaminom C uključimo u prehranu”, dodaje nutricionistkinja.

Kako nam točno citrusi pomažu?

Foto: Keilidh Ewan/Unsplash
Foto: Keilidh Ewan/Unsplash

1. Bore
Postoje tri antioksidansa koja štite našu kožu, a to su selen, vitamin E i vitamin C. Svi su dostupni u skupim serumima i kremama, ali ih je također jednostavno uključiti u dnevnu prehranu.

Selen se nalazi u brazilskim oraščićima, ribi (osobito tuni) i većini mesa, dok se vitamin E uglavnom nalazi u orasima, sjemenkama i biljnim uljima.

No, vitamin C, koji se nalazi u citrusima, može se koristiti za stvaranje kolagena, koji je koristan za našu kožu i čini je glatkom.

2. Bolesti srca
Danski su znanstvenici 2015. godine analizirali prehrambene navike na 100 000 Danaca. Otkrili su da su oni koji su jeli više voća i povrća imali 15 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također su imali 20 posto niži rizik od prerane smrti.

Istraživanje je također pokazalo da su oni koji su imali najveće razine vitamina C u krvi imali najmanji rizik od bolesti srca i prerane smrti.

3. Kolesterol
Vitamin C je jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv LDL kolesterola te sprečavanju ateroskleroze.

U ispitivanjima koja su provedena u razdoblju između 1970. i 2007. godine, osobe s povišenim kolesterolom dobile su dodatke prehrani u obliku vitamina C. Istraživači su otkrili da je to rezultiralo značajnim smanjenjem LDL kolesterola i triglicerida.

4. Rak
Velike doze vitamina C, koje su se ubrizgavale pacijentima oboljelima od raka, rezultirale su učinkovitom borbom protiv te opake bolesti.

Ne zna se točno koliku bismo količinu vitamina C trebali unijeti u organizam, no dodaci vitamina C sigurno neće naškoditi takvim pacijentima.