Joe Šimunić i supruga Christina prvi put o gubitku kćeri: ‘Nismo je cijepili protiv gripe, a to se pokazalo kobnim’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U travnju ove godine, obitelj bivšeg nogometnog reprezentativca Joea Šimunića pogodila je nezamisliva tragedija. Zbog komplikacija uzrokovanih gripom, preminula je njihova troipolgodišnja kći Luciana.

Joe i supruga Christina Marie Šimunić prvi su put progovorili o svom gubitku. Za Jutarnji list rekli su kako tek sad sve znaju o opasnostima virusne gripe za koju su prije vjerovali da je kobna samo za starije i imunokompromitirane osobe. Kažu kako njihova djevojčica gotovo nikad, osim poneke viroze, nije bila bolesna.

Jedne nedjelje malena Luciana dobila je temperaturu 38, koju su spuštali na uobičajeni način. No temperatura je ustrajala te su roditelji u utorak otišli pedijatrici koja je obavila sve pretrage, no ništa nije ukazivalo na alarmantno stanje, već na ‘običnu’ gripu. Djevojčica je, međutim, bila klonula i budila se plačući pa im je preporučen odlazak u u infektivnu kliniku.

“Nalaz likvora pokazao je da naša mala djevojčica ima encefalitis, odnosno upalu mozga, kojem u tom trenutku nisu znali uzrok. Međutim, dobila je sve moguće lijekove, od antibiotika, kortikosteroida do Tamiflua, a u četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Još je živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila nas je na Uskrs”, ispričala je mama Christina za Jutarnji.

Liječnici su neutješnim roditeljima objasnili kako se, nažalost, ne može predvidjeti kako će netko reagirati na virus gripe. Cjepivo protiv gripe za zdravu djecu u Hrvatskoj nije obavezno ni preporučeno, no nova četverovalentna cjepiva s dva A i dva B soja vrlo su učinkovita, do čak 70 posto kod djece.

“Da smo znali ono što znamo danas, i cijepljenje protiv gripe bilo bi u ‘kalendaru cijepljenja’ naše Luce”, rekli su neutješni roditelji Joe i Christina.