Kako odlijepiti dijete od mobitela u 10 koraka

Foto: Hal Gatewood/Unsplash
Foto: Hal Gatewood/Unsplash

Ako pokušavate odvojiti svoje dijete od pametnih telefona i tableta, a imate osjećaj da gubite baš svaku bitku, možda je vrijeme za novi plan djelovanja.

Britanska autorica Tanya Goodin napisala je knjigu “Prestanite buljiti u ekrane”, u kojoj otkriva kako pomoći djetetu da ima zdrav odnos prema tehnologiji.

Foto: Patricia Prudente/Unsplash
Foto: Patricia Prudente/Unsplash

Ovo su njezini savjeti:

1. Budite primjer
Sve počinje od vas. Hoćete li uspjeti odvojiti dijete od ekrana, ovisi o tome koliko vi sami koristite te uređaje. Kritički sagledajte svoje navike i počnite njih kontrolirati.

2. Fokusirajte se na vrijeme i mjesto
Lakše je naći “rupu” u kompliciranim pravilima. Povežite vrijeme provedeno ispred ekrana s određenim vremenom tijekom dana i s određenim prostorijama u vašem domu – tako će se pravila lakše poštovati.

“Nema mobitela dok ne pojedeš doručak” i “Telefon ne može biti u sobi tijekom noći” neka su od dobrih pravila za početak.

3. Neka dijete zna da postoje posljedice
Budite jasni u vezi s posljedicama ako prekrši neko pravilo koje ste postavili i ipak uzme mobitel u ruke. Veoma je važno da, ako dijete prekrši vaše pravilo, zaista osjeti te posljedice, umjesto da mu samo prijetite njima.

Ako posljedice nisu odgovarajuće ili ih se ne pridržavate uvijek kada dijete prekrši pravilo, možete se pozdraviti s idejom da će poštovati vaša pravila.

4. Objasnite na koji se način stvara ovisnost o ekranu
Izdvojite vrijeme kako biste objasnili djeci da su igrice, društvene mreže i druge slične stvari zamišljene tako da ih namame da dođu po još. Notifikacije, neočekivane nagrade, natjecanja u igricama… Razgovarajte s djecom o tome i drugim načinima na koje ih mame. Činjenica je da će takav razgovor biti lakši sa starijom djecom, koju će možda i zanimati u koje sve to zamke mogu upasti.

Foto: Annie Spratt/Unsplash
Foto: Annie Spratt/Unsplash

5. Mjesto za telefone
Kutija, vaza ili nešto slično neka posluže kao  mjesto na kojem ćete svi u domu držati svoje mobilne telefone. Tako ih nećete neprestano držati u ruci i moći ćete se usredotočiti i na druge stvari.

6. Zabavite ih u pauzi
Vrijeme koje dijete ne provodi za računalom ili telefonom učinite zabavnim vremenom koje ćete provesti vani igrajući se. Osim toga, bilo bi dobro da kao pravilo uvedete da za svaki sat koji dijete provede za ekranom, mora provesti 15 minuta izvan kuće.

7. Sami za ekranom
U mnogim obiteljima ljudi “skrolaju” po mobitelu čak i dok gledaju televiziju. Stanite tome na kraj tako što ćete zabraniti korištenje više ekrana istovremeno. To može biti prilika i da zajedno provedete lijepo vrijeme gledajući neki prikladan obiteljski film.

8. Ponudite alternativu
Ponekad je najbolji pristup pustiti djeci da dožive osjećaj dosade bez ekrana kako bi sami našli rješenje i zanimaciju. Ali, možda će vam pomoći i da sami ponudite neku alternativu. Primjerice, organizirajte neke zabavne zajedničke aktivnosti u kojima djeca uživaju (priprema kolača, crtanje, plivanje…), kako biste ih podsjetili da, osim buljenja u ekran, postoje i druge zabavne stvari.

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

9. Budite smireni
Vikanje vam u ovoj situaciji neće pomoći. Udahnite duboko desetak puta prije nego što se suočite sa situacijom kojom niste zadovoljni i pokušajte s djetetom razgovarati što smirenije, objašnjavajući mu što treba promijeniti. Ohrabrite djecu da i ona smireno govore jer ćete tako lakše doći do rješenja.

10. Zabranite mobitel/računalo u ovim situacijama
Vrijeme koje djeca provode za računalom ili mobitelom dovodi do toga da malo vremena provode s obitelji. Riješite to tako što ćete zabraniti korištenje telefona kada su sami s jednom osobom. Dakle, nema korištenja mobitela i igranja igrica dok je dijete samo s mamom ili tatom, bakom, djedom…

S obzirom na to koliko djeca danas koriste telefone i računala, nije ih lako odvući od toga, ali ključ je u tome da im pokažete koje će sve dobre i zabavne stvari propustiti dok neprestano “bulje” u ekrane, piše Daily Mail.