Koja hrana potiče nastanak bora?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Jednoga se dana probudite i u ogledalu ugledate svoje prve bore. Ne brinite se, otkrit ćemo vam kako možete usporiti nastanak novih. Recept je jednostavan. Sve se temelji na prehrani, tvrdi The List.

Šećer

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Suvremene studije pokazuju da šećer potiče starenje kože i pojavu bora. Posebno štetno djeluje na kolagen. Rješenje nije potpuno ga izbaciti iz prehrane, ali smanjite li njegov unos, puno ćete učiniti za svoju kožu.

Ugljikohidrati

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nakon što se razgrade u tijelu, ugljikohidrati se razlome na čiste šećere, što dovodi do pojave bora. No, nisu svi ugljikohidrati isti. Voće i povrće je izvrsno, čak i kada je bogato ugljikohidratima. Najbolje je izbjegavati peciva, muffine, pahuljice, bijeli kruh, kekse, slastice, tjesteninu.

 

Margarin

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dugo se mislilo da je margarin zdraviji od maslaca jer ima manjii udio masnoća. No, studija iz 2001. koju je provelo američko Sveučilište za nutricionizam otkrilo je da ljudi koji redovito konzumiraju margarin imaju više bora od onih koji ga ne koriste u prehrani. Stoga biste ga trebali potpuno izbaciti i koristiti maslac.

Mliječni proizvodi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mliječni proizvodi sadrže kalcij koji je ključan za zdravlje kostiju i funkciju mišića. Međutim, oni isto tako potiču upalne procese u tijelu, što dovodi do ubrzanog starenja. Alternativa za kalcij zeleno je lisnato povrće te grčki jogurt s malo šećera. Kalcijem su bogate i sjemenke sezama.

 

 Crveno meso

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Crveno meso izvrstan je izvor energije, željeza i proteina, no licu čini štetu. Naime, pečeno meso može dovesti do upalnih stanja pa posljedično i do nastanka bora. Najveći je neprijatelj prerađeno meso poput kobasica i slanine jer je bogato natrijem i konzervansima koji potiču upale. Bolji je izbor svježe pripremljeno meso, osobito ako je domaćeg podrijetla.

Alkohol

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Alkohol je toksičan, dehidrira i ubrzava starenje kože. Iz tijela izvlači sve potrebne nutrijente za zdravu kožu, kosu i nokte. Dnevno bi žene smjele popiti jednu čašu vina, a muškarci najviše dvije.