KOMENTAR Sandra Perković nominirana je za atletičarku godine: Sama protiv svih

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Međunarodna atletska federacija (IAAF) nominirala je deset atletičarki, a među njima i hrvatsku bacačicu diska Sandru Perković, za najbolju atletičarku svijeta u 2018. godini.

Većina hrvatskih medija proglasila je ovu vijest velikim priznanjem za Sandru Perković, kao da je njena nominacija prvorazredno sportsko iznenađenje, kao da je nominacijom nagradu već osvojila ili kao da je nominirana prvi put a ne šesti…

Možda su samo ostali zatečeni činjenicom da je nominirana od strane Svjetske atletske federacije, nakon što je nije nominirala u svom izboru Europska atletska federacija, (EA) i to u godini, kada je postala prva atletičarka u povijesti, koja je osvojila peterostruki uzastopni naslov prvakinje Europe u nekoj pojedinačnoj atletskoj disciplini!?

Kako se nakon ovog ne sjetiti pokojnog komentatora Mladena Delića i njegovog legendarnog : “Ljudi moji, da li je to moguće!?”

Sandra Perković godinama je gotovo nestvarno dominantna u svojoj atletskoj disciplini. Dvostruka je olimpijska i dvostruka svjetska prvakinja, šest puta uzastopno osvojila je naslove u Dijamantnoj ligi i postala najuspješnija sudionica tog atletskog natjecanja. Ove je godine bacila sedam najduljih hitaca diskom u svijetu i pobijedila u 11 od 13 natjecanja u kojima je sudjelovala.

Takva dominacija, bez prave konkurencije, dovodi ponekad do osjećaja da je Sandra sama protiv svih ili još bolje, da je sama protiv sebe.Takva dominacija u sportu ponekad donese i iznenadan pad koncentracije na natjecanju kao posljedicu pada motivacije… Nasreću, Sandra se nakon takvih padova u pravilu vraća još bolja i još jača.

Svim sportašima, pa tako i Sandri, vanjska priznanja i nagrade sigurno znače puno, ali ona može i bez njih, jer njena snaga i moć dolaze iznutra, iz spoznaje da je jedinstvena i najbolja i da to može uvijek pokazati.

Sigurno je da Sandra, emotivna i prkosna kakva već je, iz svakog nepravednog izbora na kraju sezone, izlazi još jača, još motiviranija i još dominantnija.Nikada nije dobila europsko niti svjetsko atletsko priznanje u seniorskoj konkurenciji, ali nije nikada ni plakala za njim.

Dođe mi stoga da napišem svjetskim atletskim moćnicima pismo i uljudno ih zamolim da i ove godine ne izaberu Sandru kao pobjednicu na svojim gala-večer izborima i time doprinesu njenim, još boljim rezultatima u sportskim arenama iduće sezone.

Sandra Perković ima 28 godina i to je loša vijest za sve one kojima je već dosta njene dominacije, a čini se da takvih ima i u visokim atletskim krugovima (čitaj: klanovima).

Najbolje bacačke godine,naime,su tridesete, i one tek dolaze… S njima dolaze i još bolji rezultati, još čudesniji rekordi i još veća dominacija.

Superdominacija kakvu atletika još nije vidjela.