Kreće kampanja ‘Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?’

Foto: Pixabay - Ilustracija
Foto: Pixabay - Ilustracija

Tijekom listopada provodit će se kampanja “Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?”.

Prošle godine provedeno je veliko nacionalno istraživanje o tjelesnom kažnjavanju, na uzorku od 500 sudionika, koje je pokazalo kako više od 40 posto sudionika ne zna da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zabranjeno zakonom.

Roditelji često koriste tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu zbog pogrešnih vjerovanja o njezinoj učinkovitosti. Mnogi vjeruju da povremeni udarac ne može naškoditi djetetu te da je to jedini način da dijete nauči kako neke stvari ne smije raditi. Međutim, istraživanja pokazuju da tjelesno kažnjavanje smanjuje vjerojatnost da će dijete zaista naučiti ono što ga roditelj želi naučiti.

Poznati progovorili o batinama u odgoju

U povodu kampanje održan je okrugli stol na kojem su sudjelovale doc. dr. sc. Bruna Profaca, prof. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, prof. psihologije Sanja Jozić iz dječjeg vrtića, Jadranka Lukin, dipl. soc. radnica kao predstavnica roditelja, te mag. psih. Vanda Božić s Hrabrog telefona.

Cilj kampanje je osvijestiti javnost o problematici tjelesnog kažnjavanja, poručiti roditeljima da postoji razumijevanje za njih te ih potaknuti na dodatno educiranje i traženje podrške. Ideja je i podići svijest o odgojnim metodama koje ne uključuju tjelesno kažnjavanje te ponuditi roditeljima kontakte za dodatnu podršku.

“Roditelji u velikoj mjeri, unatoč zakonu, i dalje koriste fizičko kažnjavanje. Iako neki to vide kao odgojnu metodu, zapravo većina roditelja priznaje da se radi o gubitku kontrole zbog osjećaja bespomoćnosti. Upravo zbog toga, kampanjom želimo poručiti da MOGU DRUGAČIJE te im savjetovati kako fizičko kažnjavanje zamijeniti pozitivnim discipliniranjem djece”, rekla je prof. Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.