Kupnja stana ili najam? Pitali smo stručnjake

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlastiti krov nad glavom malo kome nije cilj, a što se više isplati, kupnja stana ili najam– vječna je dilema, a evo što kažu stručnjaci i što pokazuju računice.

Diplomirani novinar Saša Živković četiri godine u Zagrebu živi kao podstanar. Svota novca koju je do sada potrošio na najam nije mala.

”Kad sam stavio na papir, ispadne da sam u te četiri godine preko 10 tisuća eura dao za najam”, kaže i nadodaje.

”Meni je najveći problem u tome što za sve što želiš promijeniti u stanu ovisiš o gazdi i o tome je li on spreman nešto uložiti ili promijeniti. Nije tvoje pa ne možeš srediti taj stan kako tebi odgovara”.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Dolazak do ključeva vlastitog stana po povoljnijim uvjetima od tržišnih omogućava program poticajne stanogradnje. U jednom od POS-ovih stanova naša je druga sugovornica, Sandra Bokan s obitelji. Iza nje 16 je godina podstanarstva.

”Ne da smo zadovoljni, nego smo prezadovoljni gradnjom. Nemamo nikakve zamjerke, možda malo parket. Režije su podnošljive”, kaže.

Gledajući čisto financijsku računicu, u pravilu je jeftinije biti u najmu, kaže nam stručnjak za tržište nekretnina s Ekonomskog fakulteta, Josip Tica:

”Kad zbrojite koliko koštaju stanovi i koliko ćete dignuti kredita te koliko ćete vratiti na račun kamate, da bi otplatili kredit, daleko veći financijski trošak je kupnja stana”, kaže.

No, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, Boro Vujović, kaže- trenutačno, kada su kamate u prosjeku ispod 4 posto, stan se više isplati kupiti.

”Iz razloga što vam je tu rata kredita otprilike kao najamnina. Opet, važno je i što ćete kupiti. Ako nekretninu preplatite, onda se to ne isplati. Ali ako kupite po nekoj normalnoj tržišnoj cijeni, onda bolje stan kupit”, smatra Vujović.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Prema prosječnoj računici, za stan u Zagrebu veličine 50 kvadrata rata kredita kroz 30 godina iznosi oko 500 eura, pojašnjava. A cijene nekretnina drastično variraju ovisno o gradu. Dubrovnik je, primjerice, po cijenama van konkurencije.

”Sva ta mjesta uz obalu gdje postoji razvijen turizam, cijene su i za kupnju i za najam visoke”, kaže.

I naglašava, povijest je pokazala- dugoročno cijene nekretnina rastu. Pa ono što se kupi danas za 10 ili 20 godina gotovo sigurno vrijedit će više.