Lesandrić Ninčević o slučaju kiretaža: ‘Priznali su pogreške i da trebaju mijenjati stvari. Nadam se da ćemo moći imenom i prezimenom prijavljivati greške’

Zastupnica Mosta Ivana Ninčević - Lesandrić(FOTO: Pixsell)
Zastupnica Mosta Ivana Ninčević - Lesandrić (FOTO: Pixsell)

Ministarstvo zdravstva objavilo je rezultate istrage u slučaju kiretaža. Od 401 prijave udruge Roda, u Ministarstvu tvrde da je njih 400 bilo anonimno, da se ne zna vrijeme događaja niti zdravstvena ustanova u kojoj su pacijentice navodno imale problema.

U slučaju saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić odgovorili su općenitim odgovorom zbog zaštite podataka. Ministarstvo je objavilo da lokalnu anesteziju u KBC Split većinom daju, a na njezine prozivke o vezivanju, odgovorili su da se tijekom operacijskih zahvata, u cilju sprečavanja ozljeda koje mogu nastati nekontroliranim pomacima, provodi rutinska fiksacija nogu pacijentice.

Ministarstvo zdravstva objavilo rezultate istrage u slučaju kiretaža – slučaj saborske zastupnice ostao neodgovoren

Evo što je o rezultatima istrage za Media servis izjavila Ninčević Lesandrić.

“Mislim da je dobro što u ovim rezultatima vidimo neke konkretne mjere za koje se priznaju pogreške na kojima se treba raditi i koje se treba mijenjati. To je ono što cijelo vrijeme, ne samo ja, već 1000 žena i njihova loša iskustva govore – da se ta praksa promijeni. Ako je sve ovo trebalo proći i ako su, na žalost, sve ove žene trebale skupiti svoju snagu i hrabrost kako bi uopće javno progovorile o tome kako bi se to promijenilo, onda mislim da je lakše istrpjeti cijelu tu bol, traumu i naići da odgovor da će se nešto promijeniti. Da će se ipak drugačije pristupati pacijentici i da će joj se reći njena prava, koja će ona uostalom sva i sama znati, jer smo svi o tome javno pričali i da će jednostavno cijeli taj postupak biti bezbolan”, rekla je Ninčević Lesandrić i nastavila.

“Po meni su ovi nalazi prešturi. Voljela bih da je tu bilo konkretnih mjera i da se više raspravljalo o svim slučajevima, ali tu dolazimo do problema našeg društva. Bojimo se imenom i prezimenom prijaviti greške, pa smo na žalost imali anonimne prijave na koje se i oni kao takve referiraju. Želim da živimo u državi gdje ćemo svi moći bez ikakvog straha prijavit bilo koju nepravilnost ili bilo koji bolni zahvat koji se na nama dogodio. Da će nam upravo te kritike, potpisane imenom i prezimenom, pomoći da usavršimo sustav u kojemu živimo, a ne da budu na stupu srama i da se pokušava sankcionirati, odnosno najavljivati sankcioniranje ljudi koje ukažu na nepravilnosti. Ne! Nego da nas svako ukazivanje nepravilnosti i kritike dovedu na jedno puno bolje mjesto u kojemu svi trebamo živjeti”, izjavila je Ninčević Lesandrić i rekla da ne žali za ničim.

“Da mogu opet bi ponovila i sve rekla. Ja nisam ni blizu očekivala ovakav odjek, jednostavno je i mene sve to iznenadilo. Nisam znala da ima toliko loših iskustava, traumatičnih, puno težih i gorih nego što sam ja prošla ima, dok nisam počela iščitavati poruke mnogobrojnih žena. Upravo to je bila poanta, da se o tome priča i da se to promijeni. Da se stvori pritisak da svi javno govorimo o problemima s kojima smo se suočili. Kako ćemo drugačije riješiti te probleme ako o tome ne pričamo?”, zaključila je Ninčević Lesandrić.