Liječnička komora o kiretažama: ‘U hrvatskim bolnicama nedostaju najmanje 63 anesteziologa’

Foto: Luis Melendez/Unsplash
Foto: Luis Melendez/Unsplash

Nakon što su, potaknute iskustvom saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, stotine žena javno podijelile svoja mučna iskustva s kiretažama u hrvatskim bolnicama, odrađenima bez anestezije, oglasila se i Hrvatska liječnička komora. 

Oni upozoravaju da u mnogim hrvatskim bolnicama nema dovoljno anesteziologa.

“U zadnjih pet godina Hrvatsku je napustilo 620 liječnika, od čega najviše anesteziologa.  Obavljenim nadzorima Komora je utvrdila značajan manjak anesteziologa u brojnim bolnicama te općenito prenapregnutost liječnika uz veliki broj prekovremenih sati, zbog manjka izvršitelja”, poručuju iz HLK.

Samo u zadnje tri godine, ističu, proveden je stručni nadzor anesteziologije u 11 bolnica, a utvrđeno je da nedostaju čak 63 anesteziologa, da bi se ispunile odredbe Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

“Kada nisu zadovoljeni minimalni uvjeti, teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idelanim uvjetima u hrvatskom zdravstvu”, navode u Komori, dodajući da je s tim podacima upoznato i Ministarstvo zdravstva.

Poručuju kako se nadaju da pojedinačna iskustva neće zasjeniti svakodnevne uspješne rezultate zdravstva, kao i postignuća hrvatske medicinske struke u različitim djelatnostima poput transplantacijske medicine, invazivne kardiologije, radiologije i dr. u kojima se možemo uspoređivati sa samim svjetskim vrhom.