Lijeni ste? Odsad imate najbolji mogući izgovor

Foto: Pixabay

Lijenost se doživljava kao jedna od najvećih mana, a ako i vas zadirkuju zbog toga, odsad  imate dobar izgovor.

Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu Britanska Kolumbija pokazalo je da naš mozak više privlače “neaktivna” od aktivnih ponašanja.

Podaci su pokazali da je naš mozak možda jednostavno programiran da preferira ležanje na kauču te da mora raditi puno napornije da bi izabrao fizičku aktivnost umjesto opuštanja.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Odnosno, rezultati upućuju na to da je našem mozgu urođeno da ga privlače ‘sjedeća’ ponašanja”, rekao je istraživač Matthieu Boisgontier, a prenosi službena stranica UBC-a.

Za studiju objavljenu u časopisu Neuropsychologia istraživački tim promatrao je mlađe punoljetnike koje su postavili za kompjutor i dali im kontrolu nad avatarom u programu.

Istraživači su potom na trenutke prikazivali male slike, jednu po jednu, koje su opisivale fizičku aktivnost ili fizičku neaktivnost.

Foto: UBC

Ispitanici su najprije trebali što brže pomaknuti avatar prema slici fizičke aktivnosti ili što dalje od slike fizičke neaktivnosti, a potom obrnuto. Dok su ispitanici pomicali avatar, elektrode su bilježile što im se događa u mozgu.

Ispitanici su brže pomicali avatar prema slikama fizičke aktivnosti, ali tada su elektrode zabilježile da se mozak puno više napreže.

Boisgoniter je nakon istraživanja također zaključio da neuspjeh općenite borbe protiv fizičke neaktivnosti može biti posljedica moždanih procesa koji su se u ljudima razvijali tijekom evolucije.

Foto: Unsplash / Jeshoots
Foto: Unsplash / Jeshoots

Na kraju se postavlja pitanje može li se naš mozak reprogramirati.

“Teško je spriječiti bilo što što nam dolazi automatski, iako to želite. Ali prepoznavanje stanja prvi je važan korak”, zaključuje Boisgontier.