Loše posljedice nedostatka seksualnih aktivnosti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O pozitivnom utjecaju redovitog prakticiranja seksualnih odnosa na zdravlje često se govori. No, manje je poznato da dugotrajan izostanak seksa može nepovoljno utjecati na zdravlje, kao i na odnos s partnerom.

Ovo su samo neke od loših posljedica nedostatka redovitih seksualnih aktivnosti:

Loša koncentracija
Dugo razdolje bez seksa može se nepovoljno odraziti na koncentraciju pa biste se trebali pobrinuti da je stimulirate na neki drugi način. Osim vježbi za koncentraciju, pobrinite se za kvalitetan san i redovitu fizičku aktivnost.

Nezadovoljstvo vezom
Nedostatak seksa povećava nezadovoljstvo odnosom sa partnerom, budući da osobe u vezi vjerojatno nedovoljno komuniciraju oko toga što žele. Stoga se ponašaju poput prijatelja, što u konačnici može rezultirati prekidom, ili traženjem seksualnog zadovoljstva izvan veze, odnosno braka.

Pad imuniteta
Stručnjaci tvrde da redovite seksualne aktivnosti jačaju imunitet, dok se, s druge strane, njihov nedostatak na imunitet može loše odraziti. Zbog toga bi osobe koje nemaju redoviti seks trebale izbjegavati aktivnosti koje se nepovoljno odražavaju na imunitet, poput, primjerice, pušenja, a ujedno se pobrinuti za dovoljan unos zdravih namirnica u organizam.

Nesanica
Seks smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, što omogućava kvalitetan, dubok san. Kod seksualno aktivnih osoba čije potrebe nisu zadovoljene mogu se pojaviti problemi sa spavanjem. Tijelo, naime, ne luči hormon sreće oksitocin, što povećava razinu stresa.