Mama Larisa za Prvi: Kristijan i Laura su prva djeca modeli s Downovim sindromom u Hrvatskoj

Foto: Kristijan i Laura
Foto: Kristijan i Laura

Listopad je mjesec svjesnosti o Downovu sindromu, a mame Larisa i Martina tu svjesnost dižu na jednu novu, uzbudljivu razinu.

Njihova djeca, trogodišnjaci Laura i Kristijan, prvi su hrvatski maloljetni modeli s Downovim sindromom.

“Većina nas roditelja koji dobijemo djecu s Downovim sindromom od početka slušamo dosta negativnih stvari, od dijagnoza do toga da djeca neće biti fizički lijepa. Kad sve to čujete o svom djetetu – dođe vam da nestanete. Mi smo prošle kroz to i znamo kako se osjećaju mame diljem svijeta. Međutim, mi vidimo ljepotu u našoj djeci i znamo da im taj kromosom viška pomaže da budu posebni, slatki i lijepi. To smo htjele pokazati i u Hrvatskoj, jer u svijetu su dječji modeli s Downom već poznata stvar”, rekla je za Prvi.hr Laurina mama Larisa.

Larisa i Martina na nekoliko su adresa poslale upit o suradnji, a brend Looly Boo odmah je oduševljeno pristao.

“Pripreme za jesensku kolekciju već su bile u zamahu, a mi smo uletjeli baš u pravo vrijeme! Ideje su se nizale jedna za drugom i zajedničkim angažmanom uspjeli smo ostvariti sve što smo isplanirali, pa i više zahvaljujući prekrasnim partnerima Vanji i Marku Toliću”, kažu mame.

“Na snimanju su se klinci odlično snašli, bili su veseli i uživali, a mi mame budno smo pratile situaciju kako bi sve prošlo u savršenom redu. Dizajneri su vrlo brzo uvidjeli kako su djeca s Downom vrlo talentirana i da su zapravo ‘samo djeca’ baš kao i druga, da žele i vole sve što vole i drugi. Laura i Kristijan dvoje su obično neobičnih klinaca koji vole glazbu, ples, plivanje, životinje, uče i vježbaju, idu u vrtić, imaju dan ispunjen aktivnostima, pred kamerom blistaju još odmalena, oni su prijatelji koji se čupaju i vole, oni su malene zvijezde koje krče prema svojim prijateljima! Oni tako mali, a tako VELIKI!”, dodale su mame Larisa i Martina.

 

Larisa kaže kako su ubrzo počele stizati i ponude drugih brendova te kako bi joj bilo drago da se i druge mame sa svojom djecom odvaže na slične projekte.

“Ljudi nas zovu, pišu nam, ostavljaju fenomenalne komentare. Misija nam je već sad uspjela! Što više osvijestimo ljude da su naša djeca ravnopravni građani koji mogu ispuniti svoj potencijal, kakav god on bio, to će se više mijenjati percepcija o njima. Mi želimo da im okolina bude što bolja kad nas jednog dana ne bude. Tu je naša snaga, volja i želja”, zaključila je mama Larisa.

Maleni Kristijan Vuković ove je godine izabran i za ambasadora globalne organizacije iz Sjedinjenih Američkih Država “Nothing Down”, i to kao jedno od 35 djece iz cijelog svijeta. Njegov je zadatak da svojim angažmanom na društvenim mrežama i drugim medijima senzibilizira javnost prema djeci s Downovim sindromom diljem svijeta, a osobito u svojoj zemlji.

Laura Filipaj živi u Matuljima i aktivno sudjeluje u društvenim krugovima, kampanjama, kao i na društvenim mrežama sa svojim blogom, tj. FB stranicom A day in Lauras life with down/Dan u Laurinom životu s Downom, s više od 2500 vjernih obožavatelja.