Mame za Prvi.hr otkrile sulude savjete o roditeljstvu – neki će vas pošteno nasmijati

Foto: Nathan Burrows/Unsplash
Foto: Nathan Burrows/Unsplash

Majčinstvo u život svake žene neminovno donosi brojne promjene, a zbog toga su pomoć, kao i savjeti iskusnih roditelja, uvijek dobrodošli. Međutim, gotovo da i nema mlade majke koja u razdoblju trudnoće i prvim mjesecima nakon poroda nije čula barem jedan, u najmanju ruku čudan savjet.

Članovi uže i šire rodbine, znanci ili susjedi mladim će majkama ponekad sugerirati prilično nerazumne i nelogične stvari. Neke će ih uzrujati, a neke samo pošteno nasmijati.

Za Prvi.hr mame su otkrile kakve su sve sulude savjete dobile:

“Prekrij dijete nečim po glavi da mrak ne padne na njega.”

“Stariji mi stalno govore da me se moraju bojati da bi me slušali. Ja sam se bojala staraca pa sam muljala i za najobičnije stvari.”

“Savjetovali su mi da ne sušim bebin veš po mraku te da, kad iz mraka ulazim u kuću, stanem pod svjetlo. Pa su mi onda govorili da imam puno mlijeka jer imam velike grudi, da bebi zubno meso mažem vinom, da koristim hodalicu i da bebi od tri mjeseca dam da cucla špek.”

“Stavi mu crveni konac na ruku protiv uroka. Kad uđeš prvi put u sobu u kojoj je dijete, najprije pogledaj u prozor ili u svjetlo pa tek onda u dijete, da ga ne urekneš. Batina je izašla iz raja – da, jer su je iz raja izbacili. Ne mazi ga toliko, razmazit ćeš ga. Pusti da plače, neka jača pluća.”

“Nemoj joj dati da se gleda u ogledalo, može ostati bez glasa zbog uzbuđenja kad ugleda sebe.”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Za upalu ušiju i sinusa kriv je propuh, za upalu grla hladna voda, za mjehur to što nema duple čarape, za prehladu to što ne nosi potkošulju cijelu godinu. A za sve je kriva mater jer ih ne pazi.”

“Bebe se moraju kupati svaku večer jer brže rastu.”

“A što ćeš sad sa psom kad si rodila?!”

“Ošišaj joj kosu da ojača.”

“Nikako nemoj dopustiti bebi da plače, dobit će bruh.”

“Jede krivom rukom.”

“Dijete ima grčeve jer ti mlijeko ne valja, evo ti boca pa mu prokuhaj kravlje s brašnom, limunom i medom. Moraš ga odmah krstiti, inače ne smije van. Ni kad padne mrak dijete ne smije biti vani.

Veš mi je ostao vani preko noći i nastala je drama kad su to drugi vidjeli – bačen je urok na dijete i hitno sam trebala s njim svećeniku.

Dijete mi je dobilo konvulzije jer se šokiralo novim usisavačem. Mogla bih jednu omanju knjigu napisati o svemu tome.”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Znate kako bebe ‘teško’ dišu prve mjesece? E, zaštopan mu je nos. Daj ga polegni da mu oslobodiš dišne puteve, pa ga digni da mu ode šlajm. Nemoj rezati nokte prvih mjesec dana. Beba ne smije vani dok se ne krsti. Pusti ga da plače, da vidi da nije sve po njegovu. Nemoj ga držati, naučit ćeš ga na ruke. Čim plače, ako dojim, mlijeko mi ne valja.”

“Baba mužu redovito govori da ne smije ‘trudan’ (umoran) biti pored djece kada dođe s posla jer će umor prijeći na njih i neće moći zaspati. Stavi im koru kruha pod madrac dok se ne krste. Stavi im koru kruha u kolica dok se ne krste.”

“Daj mu adaptirano mlijeko, gladan je.”

“Ne smiješ s djetetom van prije nego što se krsti.”

“Bolesna je jer je dojiš i ne spava noću zbog toga (krenuli smo u jaslice).”

“Najgluplji savjet, koji nažalost žene koriste u 21 stoljeću, jest ne prati kosu 40 dana od poroda i 40 dana ne izlaziti iz kuće.”

“Ne jesti sladoled zimi.”

“Ima upale uha jer stalno nosi kapu. Skini mu kapu da ojača i stekne imunitet.”

“Dijete se ne smije doći gledati u babinje u crnini.”

“Nemoj sušiti robicu po mraku vani da duše ne prolaze kroz nju. Nemoj davati da se naginju iznad bebe da je ne ureknu.”

Foto: Nathan Burrows/Unsplash
Foto: Nathan Burrows/Unsplash

“Kad se ‘čistiš’ nakon poroda, ni slučajno nemoj prati ruke u hladnoj vodi, ostat ćeš bez maternice. Dijete se ne smije prije krštenja gledati u ogledalo, ureći će se. Niti smije ići vani noću, isto će se dogoditi. Ni veš se ne smije sušiti po mraku zbog iste posljedice.
Ne hodaj bosa po pločicama, dobit ćeš rak (maternice, naravno) ili ćeš ostati bez mlijeka.”

“Ne reži im nokte nedjeljom jer će imati zanoktice.”

Moraš piti više mlijeka da bi imala mlijeka.”

“Ne drži prekrižene noge, zapetljat će ti se pupčana vrpca.”

“Moraš ih dojiti u isto vrijeme. Trojke!”

“Moraš vodu davati uz dojenje, dijete će dehidrirati. Mi smo grah davali u rodilištu, bolje da jede išta nego ništa.”