Mate Rimac: Šnicla manje na tanjuru više će učiniti za svijet od vožnje električnog automobila

Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube

Inovator i poduzetnik Mate Rimac, glazbenik Darko Rundek i književnik Hrvoje Jurić neki su od ovogodišnjih promotora Međunarodnog prosvjeda za zatvaranje svih klaonica koji će se održati 26. svibnja u Zagrebu.

Kako stoji na stranici organizatora, inicijative Oslobođenje životinja, cilj je prosvjeda “osvijestiti građane o nepotrebnom i moralno neprihvatljivom svakodnevnom stradavanju i patnji milijardi porobljenih životinja”.

“Jeste li ikad pomislili, kad je ispred vas došla šnicla, da jedete nekog tko se rodio u zatvoru, živio u tom istom zatvoru s još hiljadama drugih cijeli svoj život i poslije toga s braćom i sestrama bio zaklan? Ja jesam i nakon toga više nema šnicli na mom tanjuru”, rekao je Rundek u videopozivu na prosvjed.

Mate Rimac dotaknuo se i ekoloških posljedica rastuće industrijske proizvodnje mesa.

“Čista je činjenica da godišnje ubijemo 150 milijardi životinja, da proizvodnja mesa proizvodi više CO2 i štetnih emisija plinova nego sav transport zajedno. Svi automobili, brodovi, avioni, kamioni i motocikli zajedno na svijetu imaju manje emisija štetnih plinova od proizvodnje mesa”, obrazložio je Rimac, koji ne jede meso upravo zbog tih brojeva.

Dodao je da je iz Livna, gdje se količina sreće i zabave mjeri u količini janjaca koji se okrenu tu noć, ali je svejedno odlučio prestati jesti meso  i nema nikakvih fizičkih posljedica.

Einstein i Tesla bili su vegetarijanci. Einstein je rekao da je najveća promjena koju možete učiniti za svijet smanjenje unosa mesa. I ja to mislim. Nije to vožnja električnih automobila… Zasad. Puno ćete veći utjecaj ostvariti ako jedanput tjedno ne pojedete tu šniclu”, rekao je Rimac.