Meso više nije u modi – evo kako smanjiti njegovu konzumaciju


Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 212

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 213

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 214

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 215
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Što je jelo bez mesa, reći će neki. Međutim, danas sve više ljudi okreće glavu od mesa te ga zamjenjuju vegetarijanskim ili veganskim obrocima. Moglo bi se reći da meso polako izlazi iz mode.

Primjerice, Britanci u prošloj godini nisu večerali meso deset dana u mjesecu. Kao razlog uglavnom navode zdravlje. Naime, pokazalo se da je goveđe (crveno) meso povezano sa srčanim bolestima, dijabetesom tipa 2 te rakom debelog crijeva.

Nadalje, proizvodnja stoke ima ogroman utjecaj na okoliš. Uništavaju se šume, zagađuje voda, a zbog masovne proizvodnje stoke emitiraju se goleme količine metana koji zbog efekta staklenika zagrijava naš planet. Čak 20 posto stakleničkih plinova koji se emitiraju u zrak otpada na mesnu industriju.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Portal The Conversation predstavlja pet načina za postupno smanjivanje konzumacije mesa, tako da to i ne osjetite.

Smanjite porcije mesa

Jedno istraživanje pokazalo je kako gosti restorana nisu ništa manje uživali u obrocima koji su posluženi sa 28 grama manje mesa.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Drugo zanimljivo istraživanje otkrilo je kako su pakiranja s manjim kobasicama, dodana u cjelokupnoj ponudi, smanjila kupnju mesa za 13 posto. Prema tome, manje porcije znače i manju konzumaciju mesa a da se potrošač ne osjeti zakinutim.

Zeleni jelovnici

U američkim restoranima provedeno je istraživanje vezano uz jelovnike.

Pokazalo se da je način predstavljanja jela povezan i s njegovom konzumacijom. Kada se vegetarijanska ponuda nalazila u sredini ili na početku menija, izbor bezmesnog obroka bio je znatno veći. Još češće narudžbe vegetarijanskog obroka uslijedile su nakon što je takvo jelo bilo izdvojeno kao ponuda dana. Međutim, u američkim restoranima vegetarijanska jela uglavnom zauzimaju posljednje mjesto na jelovnicima.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kada meso nije u vidokrugu

Istraživanje provedeno u kantinama američkih fakulteta pokazuje kako pozicioniranje vegetarijanskih obroka na vidljivije mjesto na polici povećava njihovu konzumaciju za 6 posto.

Vizualizacija proizvodnje mesa

Znanstvenici su primijetili da podsjećanje ljudi na to kako zapravo svinjski kotleti dolaze na njihov tanjur pomaže u smanjivanju konzumacije mesa. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi češće birali vegetarijansko jelo kada su vidjeli pečenog odojka s glavom.

Veća ponuda ukusnih vegetarijanskih jela

I na području kulinarstva provedena je studija. Zaključak je da su ukusna vegetarijanska jela i zanimljiva prezentacija dvostruko povećali izbor takvog jela u odnosu na mesni obrok.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Znanstvenici su zaključili kako je u nastojanjima da se smanji konzumacija mesa najvažnije stvaranje bogate ponude i zanimljivija prezentacija vegetarijanskih i veganskih namirnica i jela.



Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 212

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 213

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 214

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 215