Mikulić uoči Skupštine: Manimo se prošlosti, okrenimo se bitnim temama

28.08.2017., Zagreb - Starogradska vijecnica, dvorana Kaptol. Predsjednik Gradske skupstine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulic, ususret 2. sjednici Gradske skupstine Grada Zagreba, odrzao je brifing za novinare o pocetku novog mandata i dnevnom redu predstojece sjednice. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na predstojećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja je na rasporedu u četvrtak, pred zastupnike stižu 23 točke dnevnog reda. Među njima i kontroverzna odluka o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Ta je odluka i povod današnjem prosvjedu na glavnom zagrebačkom trgu, o čemu jedan od inicijatora preimenovanja i predsjednik Skupštine HDZ-ov Andrija Mikulić kaže.

“Ustavno pravo svakoga je da prosvjeduje i da putem riječi, javno, iskazuje svoje mišljenje. Ne vidim ništa loše u tome. S druge strane, Skupština Grada Zagreba je ta koja donosi odluke o preimenovanju pojedinih ulica, trgova i naselja. U ovoj kući se te odluke donose. Ukoliko u Skupštini bude dovoljan broj zastupnika i ukoliko dovoljan broj njih podigne ruku, odluka će proći. Ukoliko ih ne bude dovoljno, neće proći”, samouvjereno je kazao Mikulić. Žao mu je, kaže, međutim što se političari, u koje spada i on, bave temama iz prošlosti, a ne temama koje idu ka jačanju prosperiteta zajednice.

“Meni je žao što ove teme uzimaju primat, a ne bavimo se zaista temama koje su nužno potrebne za poboljšanje života i kvalitete života Zagrepčanki i Zagrepčana. Mi smo išli s tom inicijativom davno prije. Evo sad su se stvorili uvjeti da dođe do preimenovanja naziva trga”, pojasnio je Mikulić, čija stranka s Bandićevom strankom i listom Brune Esih, čini većinu u Skupštini, a koja je oformljena između ostalog uz uvjet da se preimenuje Trg maršala Tita. Postoji li mogućnost da Bandić ipak povuče svoju odluku o preimenovanju trga i krene u stvaranje druge većine?.

“Znate da imamo sporazum o suradnji, koji je još uvijek javno vidljiv. Na hipotetska pitanja teško mi je odgovoriti – hoće li netko naći drugog pratnera ili ne. Ovog trena u Skupštini je većina koja jest, imamo potpisani sporazum i ne vidim tu nikakav problem za funkcioniranje Skupštine”, kazao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a. Što se tiče podjele gradskih ureda, glavno objašnjenje te ideje bit će u četvrtak na Skupštini. Treba li dodatna podjela ureda?.

“Netko može reći – zašto povećavate broj ureda? Ja to gledam na način da bez obzira što se broj ureda povećava, ako ćemo to staviti na vagu, i tom podjelom dobiti da je sustav transparentniji, jednostavniji i efikasniji, da pojedine djelatnosti dobiju pozornost kakvu zaslužuju, onda mislim da je dobra stvar da se uredi razdvajaju. Generalnog sam mišljenja da kad na jednom mjestu imate kulturu, obrazovanje i sport, to nije dobro”, veli Mikulić. Ne zna hoće li netko od HDZ-ovaca doći na čelno mjesto nekog od ureda.

“Prvo moramo vidjeti hoće li ta odluka proći u Skupštini. Prođe li odluka, pročelnici se biraju na javnom natječaju. Ako me pitate imamo li kadra educiranog i sposbnog voditi bilo koji ured, HDZ u Zagrebu ima 19 tisuća članova i sigurno ima educirane kadrove za vođenje bilo kojeg ureda u Zagrebu”, tvrdi Mikulić. Logika mu, kaže, nalaže da se spoje ured za sport i ured za mlade. Mikulić je tek počeo mandat na čelu zagrebačke gradske Skupštine. Cilj mu je, tvrdi, vratiti dignitet u gradski parlament, ali i modernizirati rad Skupštine.

“Idemo u modernizaciju Skupštine, ići će elektronsko glasovanje. Očekujem da napravimo iskorak oko gospodarskih tema, Imunološkog zavoda, otpada, prometa, Sveučilišne bolnice, a sve u suradnji s Vladom RH. Možda ćemo čak dovesti do toga da turisti koji dolaze u grad, mogu ući u naš gradski parlament i da se upoznaju s njegovom poviješću”, kaže Mikulić. Za kraj komentirao je slučaj Brodarskog instituta, u čije rješavanje problema, prema njegovu mišljenju, bi se trebao uključiti i grad. No ništa ne može, poručuje, ići ka rješenju bez suradnje s Vladom RH.