Ministar Kujundžić o slučaju kiretaža: ‘Neovisno o nalazu, svi mi zajedno trebamo učiniti više’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Do kraja dana očekuju se službeni rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva u slučaju nehumanih uvjeta kiretaže, priče koju je pokrenula Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić iz Sabora.

Kako mediji neslužbeno doznaju, u ovom konkretnom slučaju nije bilo pogrešnog postupanja, a u slučaju ostalih prijava uočene su tek greške u manjem broju tijekom poroda i ginekoloških postupaka. U isto vrijeme pokrenut je postupak protiv liječnika koji je iznosio detalje o slučaju Lesandrić Ninčević.

Neslužbeno, zaključak povjerenstva trebao bi biti da nije bilo pogrešnog postupanja prema Ninčević Lesandrić jer je inspekcija utvrdila da je ona u splitskoj bolnici dobila sredstvo za obezboljenje te da joj nisu bile vezane ruke i noge, nego je imala fiksatore što je normalna procedura da ne dođe do ozljede. Pojavljuje se i pitanje je li objava pacijentičina kartona etična, na koje je odgovorio resorni ministar Kujundžić.

“Nije. Zato to treba vidjeti s pravnog aspekta, ali gospođa zastupnica je već sama zapravo progovorila sve o sebi, a bolnica je onda rekla što je rekla. To ne znam detalje. Vjerojatno je samo odgovorila na to”, rekao je Kujundžić.

A o ostalim prijavama je rekao.

“Neovisno što će biti u tome nalazu i mišljenju Povjerenstva, da mi svi zajedno u sustavu trebamo učiniti više da se ti eventualni propusti više ne događaju, od komunikacijskog propusta do drugoga”, rekao je Kujundžić.

A kako piše Slobodna Dalmacija, pokrenut je postupak protiv dr. Denija Karelovića iz KBC-a Split upravo zbog iznošenja detalja njenog slučaja u javnost. Ivana Ninčević Lesandrić za Media servis:

“Ja nemam problema s tim da ako ja kažem tri stvari koje su mi se dogodile da mi pričamo o te tri stvari koje sam rekla. Ali, imam problema ako se priča o stvarima koje ja nisam spomenula, da netko govori o širini grlića moje maternice bez da se mene to pita, da netko priča o tjednima trudnoće koji nisu točni bez da se mene to pita, da netko spominje takve stvari, mislim da to jednostavno nije u redu”, rekla je Ninčević Lesandrić.

Dosad je utvrđeno da je u posljednje tri godine pristiglo dvjestotinjak pritužbi na rad liječnika, a udruga Roda predala je 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog i bolnog postupka u hrvatskim bolnicama. Daniela Drandić iz udruge Roda.

“Mi se moramo pitati zašto inspekcijski nadzor uzima u obzir samo jedan slučaj u jednoj bolnici. Umjesto da priznaju oni i idu sad silom prilike zataškati, ali ono što nisu svjesni je da se to neće moći zataškati”, poručila je Drandić.

Dodajmo i da bi se u ovim trenucima trebala održati akcija “Prekinimo šutnju” na kojoj će, ovog puta većinom muškarci, čitati ponižavajuća i traumatična svjedočanstva žena